Categories
Articles

Hoe u kunt gamen op Linux

Gamen op Linux is nog nooit zo goed geweest. Met meer dan 1.500 games die alleen op Steam beschikbaar zijn en die Ubuntu ondersteunen (officieel 12.04 LTS en vele andere distributies, onofficieel), is de breedte van de games die je op Linux kunt krijgen verbazingwekkend: van informele kaartspellen en puzzels om een ​​paar uur weg te spenderen, tot indie-games die misschien een laag budget hebben, maar veel inventiviteit, en zelfs ‘AAA’-games met een groot budget zijn nu beschikbaar.

5 van de meest populaire Linux-gaming-distro’s
Games beginnen ook beter dan ooit te draaien op Linux- distributies nu veel game-engines die worden gebruikt door enkele van de grootste namen in de game-industrie – zoals de krachtige CryEngine – native Linux-ondersteuning hebben.

Gamers die overschakelen van het meer veeleisende Windows 10 OS naar Linux, kunnen ook zien dat de prestaties toenemen, omdat hun systeem niet zoveel middelen hoeft te besteden aan achtergrondprocessen en zich in plaats daarvan moet concentreren op het leveren van de best mogelijke game-ervaring.

Goede oude spellen
Er is niet alleen een overvloed aan keuze als het gaat om gamen op Linux, het is nu gemakkelijker dan ooit om te beginnen. Hoewel de eigen Steam-winkel van Valve zijn problemen heeft – zoals game DRM – maakt het installeren en uitvoeren van games een ongelooflijk eenvoudig proces.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Het is ook niet de enige game in het Linux-vers, Good Old Games is een andere service die games voor Linux verkoopt. Het biedt een mix van klassieke games (die compatibel zijn gemaakt met moderne computers), nieuwe games en heeft een no-DRM- beleid.

Hoe u kunt gamen op Linux

Metro Last Light is een van de meer veeleisende games op Linux en wordt ook geleverd met een ingebouwde benchmark-tool
Hardwarefabrikanten hebben ook hun spel verbeterd en goede vorderingen gemaakt om ervoor te zorgen dat hun grafische stuurprogramma’s Linux-compatibel zijn, zodat we de krachtigste spelcomponenten in onze machines kunnen passen.

Het mooie van Linux is natuurlijk dat als je niet al te enthousiast bent over het gebruik van de eigen stuurprogramma’s van de hardwarefabrikant, er een toegewijde community is die open source- alternatieven van derden maakt .

Dankzij de grote verscheidenheid aan games die beschikbaar is op Linux, zou de pc die je gebruikt in staat moeten zijn om er tenminste een paar te draaien – hoewel oudere machines zonder speciale grafische kaarten moeite kunnen hebben om de meer grafisch intensieve en nieuwere games te spelen – maar je zult nog steeds enkele puzzel-, indie- en retro-games kunnen spelen.

Hoe u kunt gamen op Linux

In de Steam-bibliotheek staan ​​alle games die je hebt gekocht. Eenmaal gekocht, kunt u een game downloaden en spelen op elke computer, zolang u zich maar één keer op uw account hebt aangemeld
Als je je pc een boost wilt geven om meer veeleisende games aan te kunnen, dan hoef je geen fortuin uit te geven – een paar bescheiden upgrades hier en daar zouden je een goede spelervaring moeten geven.

De meeste games – tenzij het enorme open- wereldgames zijn – zijn niet bijzonder CPU-intensief, dus als je een semi-recente dual- of quad-coreprocessor hebt, kun je je CPU waarschijnlijk laten zoals hij is.

Moderne CPU’s, zoals Intel’s Core i5 en Core i7-reeks , bevatten ook behoorlijk fatsoenlijke geïntegreerde GPU’s – wat betekent dat je misschien niet eens een speciale grafische kaart hoeft te kopen om veel games te spelen.

7 games die uw geïntegreerde grafische laptop niet zullen doden
Als je CPU echter ouder wordt of als je meer veeleisende games wilt spelen, dan is het kopen van een speciale grafische kaart de beste upgrade die je voor je pc kunt kopen.

We hebben hier goed nieuws op twee fronten. Ten eerste spelen de meeste moderne grafische kaarten tegenwoordig behoorlijk goed met Linux, dus het zou geen problemen moeten opleveren om er een in je systeem te plaatsen. Zowel first-party als third-party stuurprogramma’s zijn ook vrij eenvoudig te installeren (daarover later meer) en gedragen zich over het algemeen vanzelf.

Het tweede goede nieuws is dat u niet veel geld hoeft uit te geven om een ​​geschikte grafische kaart te krijgen. Natuurlijk zijn er enkele belachelijk dure GPU’s op de markt, zoals de Nvidia Titan X , maar deze zijn gericht op gameliefhebbers.

Voor instapkaarten en kaarten uit het middensegment kun je iets fatsoenlijks krijgen voor tussen de £ 60 – £ 150 ($ 100 – $ 200), afhankelijk van het prestatieniveau dat je nodig hebt.

Ondanks deze lage prijzen zou je de meeste moderne games soepel moeten kunnen draaien, omdat de meeste games schaalbaar zijn voor een verscheidenheid aan hardwareconfiguraties – dus je moet misschien hier of daar een effect kiezen, maar je krijgt soepele framerates.

De meeste moderne games zijn ook ontwikkeld met de Xbox One en PlayStation 4 in gedachten, en ondanks dat ze vrij nieuw zijn, hebben deze gameconsoles relatief bescheiden grafische mogelijkheden in vergelijking met pc’s.

De nieuwe Nvidia GTX 1080 laat de Titan X er traag uitzien
Als u uw speelautomaat toekomstbestendig wilt maken, is een algemene vuistregel die u kunt gebruiken bij het kiezen van een grafische kaart: als u games wilt spelen met resoluties hoger dan 1080p of op meer dan één monitor, raden we u aan om voor een GPU met 4GB GDDR-geheugen.

Voor de meeste casual gamers is dit echter overdreven, en elke kaart met 2 GB zou voldoende moeten zijn.

Met dit in gedachten, raden we aan dat een grafische kaart, zoals de Nvidia GTX 950, een uitstekende keuze is als je de meeste van de nieuwste games op 1080p wilt spelen.

Het wordt geleverd met 2 GB geheugen en kost ongeveer £ 130 ($ 200), waardoor het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. We hebben er zelfs een laten testen en een aantal benchmarks uitgevoerd om te zien hoe goed het presteert.