Categories
Articles

Heb je een nieuwe camera? Hier zijn 5 snelle manieren om geweldige foto’s te maken met uw kitlens

Vraagt ​​u zich af hoe u geweldige foto’s kunt maken met uw nieuwe camera en de bijbehorende kitlens? Of je nu een DSLR hebt gekocht of een spiegelloos model hebt gekregen, je hebt geen extra glas nodig om aan de slag te gaan: de meegeleverde lens moet meer dan goed genoeg zijn om direct uit de doos uitstekende foto’s te maken.

Van prime-lenzen met vaste brandpuntsafstand tot telefoto-glas, de lensmarkt is overspoeld met opties, maar de freebie-kitlens is misschien wel de meest veelzijdige van allemaal – en de kans is groot dat je er al een hebt.

Deze goedkope startlenzen zijn ontworpen om de belangrijkste bases voor beginners te bedekken. Ze bieden normaal gesproken een behoorlijk zoombereik, waardoor je kunt experimenteren met relatief brede hoeken, evenals met natuurlijke en korte telefotobrandpuntsafstanden, allemaal zonder van lenzen te wisselen. Het standaard DSLR-spectrum is 18-55 mm, terwijl de opties meer gevarieerd zijn voor spiegelloze apparatuur – hoewel 14-42 mm en 16-50 mm de meest voorkomende zijn.

Kit lenzen

Omdat ze bedoeld zijn als betaalbare allrounders, zijn kitlenzen van nature minder gespecialiseerd dan eersteklas glas. Met maximale diafragmaopeningen die meestal beperkt zijn tot f / 3.5-5.6, kunnen ze bijvoorbeeld de scherptediepte-prestaties van een prime-lens niet uitdagen, terwijl je alleen met een speciale telefoto-optie echt dichtbij en persoonlijk kunt zijn met verre dieren in het wild.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Dat gezegd hebbende, het mooie van gebundeld glas is het aanpassingsvermogen. Zoals de ideeën in de onderstaande lijst zouden moeten laten zien, kunt u met kitlenzen allerlei fotografietechnieken uitproberen zonder een cent extra uit te geven. Van portretten tot landschappen tot actie, startglas helpt je fotografie te groeien – en als je een discipline vindt waar je van houdt, kun je later altijd een speciale lens gebruiken.

Dus of je nu een spiegelloze combo of een DSLR-starterspakket hebt uitgepakt, volg deze tips van experts en je zult snel de mogelijkheden ontdekken van de bescheiden gebundelde lens.

1. Fotografeer landschappen als een professional
Landschapsfoto y is een van de meest populaire genres en uw kitlens is perfect voor het maken van fantastische schilderachtige foto’s. Het enige dat u hoeft te doen om aan de slag te gaan, is de brandpuntsafstand op de breedste instelling instellen. Dit geeft je een breed gezichtsveld; perfect om een ​​hele scène in je op te nemen.

Het volgende dat u moet doen, is de camera instellen op de diafragmaprioriteit, wat u doet door de keuzeknop op uw camera naar A te draaien (of Av op Canon-camera’s). Hiermee kun je het diafragma en de scherptediepte regelen, terwijl de camera automatisch een passende sluitertijd instelt. Stel vervolgens het diafragma in op de ‘sweet spot’-instelling van f / 11.

Kitlens 18-55 mm liggend

De sweet spot van de lens is het diafragma waarbij een lens de best mogelijke beeldkwaliteit en scherpte produceert, en kitlenzen presteren zeer goed bij deze instelling of daaromtrent. Je kunt het zelf zien door nog een foto te maken bij f / 22 – het beeld zal hoogstwaarschijnlijk een beetje zacht zijn.

Wat betreft de ISO van uw camera , wilt u deze zo laag mogelijk houden – idealiter rond ISO100. Als je gaat fotograferen met f / 11 bij ISO 100, is de kans groot dat je de sluitertijd ziet dalen, dus om cameratrilling te voorkomen, raden we aan een statief te gebruiken om je camera stabiel te houden.

Nu om de focus te stellen. Als u een DSLR gebruikt, schakelt u de camera over naar de Live View-opnamemodus, dus in plaats van de zoeker te gebruiken, gebruikt u het achterscherm.

Zoom in op het beeld op het LCD-scherm zodat je naar een positie kijkt die een derde van de afstand tot de scène is en verplaats je focusgebied eroverheen of tik op focus (nu beschikbaar op de meeste camera’s). Zoom terug uit het beeld op het scherm en begin met fotograferen – je zou moeten merken dat je je scherpste foto’s ooit krijgt.

Koopgids: dit zijn de beste statieven die u nu kunt kopen
Meer informatie: de belichtingsdriehoek uitgelegd

2. Master licht met lange belichtingstijden
Lange belichtingstijden zijn een gemakkelijke manier om dynamische en dramatische beelden vast te leggen, en de meeste kitlenzen kunnen geweldige resultaten opleveren. De techniek is ook een goede manier om de belangrijkste instellingen en mogelijkheden van uw nieuwe camera onder de knie te krijgen.

De eerste stap is het vinden van een stabiele basis, omdat elke camerabeweging duidelijk zal zijn bij een belichtingstijd van enkele seconden. Een statief is de gemakkelijkste manier om dit te doen, maar dat betekent niet dat je niet zonder kunt fotograferen. Van muren tot banken tot boeken, elk plat oppervlak werkt zolang het stabiel is. Gebruik de zelfontspanner om te voorkomen dat uw vinger gaat wiebelen wanneer u op de ontspanknop drukt.

Schakel vervolgens over naar de handmatige modus. U wilt diafragma, sluitertijd en ISO in balans brengen om een ​​scherpe lange belichtingstijd te krijgen, die zal variëren afhankelijk van de scène die u fotografeert.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
Lange belichtingstijden bij daglicht kunnen goed werken, waardoor u beweging kunt vervagen – denk aan gladde zeeën en spookachtige menigten – of gebruik smallere diafragma’s om details in landschapsopnamen naar voren te brengen. De meeste kitlenzen zijn in staat tot f / 22, wat de scherpte enigszins kan verminderen, maar werkt als een vervanging voor een filter met neutrale dichtheid. Houd je ISO op 100 en experimenteer om een ​​sluitertijd te vinden die niet overbelicht is.

Het is echter ‘s nachts waar deze techniek echt tot leven komt, van sterrensporen die door de lucht vliegen tot stromen van koplampen in de stad. Houd je ISO zo laag als je kunt om overmatige korreligheid te voorkomen, maar hoog genoeg om iets te doen – de goede plek is meestal rond de 400 – terwijl het juiste diafragma detail en licht moet combineren. Een diafragma van f / 5.6 is nooit een slechte plek om te beginnen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
De sluitertijd is afhankelijk van uw situatie. Een stadsgezicht ‘s nachts kan maar een seconde of twee gebruiken om de sfeer in neonreclames naar voren te brengen. Koplamppaden hebben mogelijk 15-20 seconden nodig, terwijl heuvels met een silhouet van sterren minuten kunnen duren – wat betekent dat u de bulb-modus gebruikt en de ontspanknop ingedrukt houdt, door iets over de knop te steken of door een afstandsbediening te kopen.

Experimenteer met kadrering, brandpuntsafstand en sluitertijd. Een brede opname op 18 mm zal de voortgang van objecten van voorgrond naar achtergrond benadrukken, zoals u zult zien als u verkeer vanaf een brug vastlegt. Langere sluitertijden zullen het beeld zelden verpesten, maar juist de helderheid en details verbeteren. Trial and error maakt allemaal deel uit van het plezier.

Dit zijn de beste ND-filters die u nu kunt kopen

3. Leg snelle, alledaagse actie vast
Professionele sportfotografen zweren misschien bij grote telefoto-opzetstukken, maar je hebt geen gigantisch glas nodig om actiefoto’s te maken. Met een korte sluitertijd en wat geoefend pannen is een standaard kitlens perfect in staat om bewegingen met een dramatisch effect te bevriezen.

Je hebt ook geen sportevenement nodig om een ​​onderwerp te vinden: van honden tot passerend verkeer, er is veel beweging in het dagelijks leven – en hoe regelmatiger het is, hoe beter je je techniek kunt perfectioneren.

De meeste camera’s worden geleverd met een vooraf ingestelde sportmodus, die een gemakkelijk toegangspunt biedt voor enthousiaste actiefotografen. De camera stelt automatisch een korte sluitertijd in om de actie stil te zetten, samen met een middelhoge ISO en een groot diafragma om het beschikbare licht te maximaliseren.

Zonder de instellingen aan te raken, krijgt u een idee van de timing terwijl u een snel bewegend onderwerp volgt. Begin met het volgen van je doelwit voordat het het frame binnenkomt, druk dan op de trekker en pan terwijl het voorbijgaat. De burst-opnamen en continue autofocusprestaties van zelfs instapmodel DSLR- en spiegelloze modellen zijn tegenwoordig zo groot dat je met een beetje oefening direct indrukwekkende resultaten zou moeten kunnen behalen.

Tips voor fotografie met pannen

(Afbeelding tegoed: Shutterstock / Christian Mueller)
Kitlenzen hebben meestal een maximale brandpuntsafstand van ongeveer 55 mm. Hoewel dat beperkt hoe dicht je bij de actie kunt komen, is het eigenlijk handig als je de kneepjes van het vak leert: langere telefoto-brandpuntsafstanden maken het lastiger om een ​​bewegend onderwerp in beeld te houden. En gezien de hoge resolutie van moderne sensoren, kun je later altijd bijsnijden over je onderwerp.

Als u eenmaal vertrouwd bent met de basis, draait u de draaiknop naar sluiterprioriteit voor meer controle. Met het diafragma geregeld, kun je experimenteren met het effect van de sluitertijd op bewegingsonscherpte. Sluitertijden van 1/2000 zouden de actie moeten bevriezen, hoewel je heldere omstandigheden nodig hebt voor de beste resultaten. Of probeer te pannen met een lagere snelheid van 1/800 voor een kunstzinnig dynamisch beeld.

Je positie ten opzichte van het onderwerp is ook belangrijk. Hoe dichterbij je bent, hoe sneller je moet pannen tijdens het passeren, waardoor je een groter gevoel van beweging krijgt. Evenzo kan een kortere brandpuntsafstand het gevoel van beweging versterken dat het beeld vult, wat zorgt voor bijzonder opvallende beelden in drukke stedelijke omgevingen. Probeer hetzelfde onderwerp van dichtbij op 18 mm te fotograferen, en vervolgens van verder weg op 55 mm en vergelijk de resultaten.

Uw kitlens of camerabehuizing heeft waarschijnlijk een vorm van beeldstabilisatie, die kan helpen om het effect van trillingen tijdens het draaien te verminderen – hoewel u voor de snelste actie zou kunnen overwegen om een ​​monopod aan uw accessoiretas toe te voegen.

4. Maak betere portretten
Wanneer u portretten maakt met uw kitlens, is er een snelle en gemakkelijke manier om uw opnamen direct te verbeteren. Draai aan de zoomring totdat de lens de langste brandpuntsafstand heeft, die bij veel kitlenzen 55 mm zal zijn.

Deze brandpuntsafstand zorgt voor een comfortabele afstand tussen u en het model / onderwerp en vermindert het risico van vervorming van hun kenmerken door een groothoekbrandpuntsafstand te gebruiken en te dichtbij te komen.

Kitlens groothoek

Gebruik uw kitlens bij de meeste portretten niet op 18 mm, omdat dit de kenmerken kan vervormen
Schakel uw camera over naar de modus diafragmaprioriteit, die meestal wordt weergegeven door A of Av op de modusknop. Stel vervolgens het diafragma in op f / 5.6, omdat dit meestal de maximale diafragma-instelling is die u kunt gebruiken als de camera is ingezoomd tot 55 mm. Dit diafragma in combinatie met de brandpuntsafstand geeft je de beste kans om de achtergrond te vervagen, zodat deze niet storend is.

Nu hoeft u uw model alleen nog maar een paar meter voor een effen achtergrond te plaatsen, zoals struiken, een schutting of een muur. Door vervolgens de positie te verplaatsen in plaats van te zoomen om uw opname te kaderen, kunt u uw beeld samenstellen en beginnen met fotograferen.

Kitlens portret 55 mm

Als u uw lens instelt op 55 mm bij f / 5.6, met een goede scheiding tussen uw onderwerp en achtergrond, wordt u beloond met veel betere portretfoto’s
Koopgids: dit zijn de beste Canon-lenzen die je nu kunt kopen
Meer informatie: essentiële tips om uw portretfotografie te transformeren

5. Kom dichter bij de natuurlijke wereld
Kitlens close-up

Heb je geen speciale macrolens of andere speciale accessoires nodig om geweldige close-ups van bloemen en insecten te maken? Het eerlijke antwoord is hier ‘niet per se’. Hoewel een kitlens alleen je niet zo dicht bij de details van de natuurlijke wereld zal brengen, verandert een eenvoudig en goedkoop accessoire het in een macrolens.

Omkeerringen hebben aan de ene kant een lensbajonetsluiting en aan de andere kant een filterschroefdraad. Hierdoor kun je de ring op de voorkant van je lens schroeven, en vervolgens met de lensvatting aan de andere kant achterstevoren op de camera bevestigen.

Een van de problemen bij het gebruik van een omkeerring met een kitlens is dat zonder gebruik te maken van een simpele truc terwijl de lens achterstevoren is gemonteerd, het diafragma wijd open blijft en de scherptediepte ongelooflijk ondiep is (er zal niet een groot deel van het onderwerp scherp zijn). Dus hier is hoe u het kunt laten werken met uw nieuwe camera.

Hoe een omkeerring te gebruiken met Canon kitlenzen

Monteer de kitlens op de normale manier op uw camera, met de omkeerring aan de voorkant, en stel in de modus diafragmaprioriteit het diafragma in op f / 8. Houd nu de scherptediepte-voorbeeldknop ingedrukt en houd deze ingedrukt terwijl u op de lensontgrendelingsknop drukt en draai aan de lens om deze te verwijderen.

Het diafragma wordt nu ingesteld op f / 8 en u kunt de lens opnieuw op de camera bevestigen met de omkeerring. Deze truc werkt mogelijk ook voor andere cameramerken, maar niet voor Nikon kitlenzen.

Hoe u een omkeerring gebruikt met Nikon kitlenzen

Met een Nikon-kitlens bevestigt u eenvoudig de omkeerring aan de voorkant van de lens en bevestigt u de lens naar achteren met de bajonetvatting op de omkeerring. Met het achterste lenselement naar buiten gericht, zie je een mechanische hendel – deze regelt het diafragma. Door nu de hendel te bewegen en deze op zijn plaats te houden, rond het midden van zijn beweging, heb je het diafragma ingesteld op ongeveer f / 8. Het nadeel is dat je hem tijdens het fotograferen in positie moet houden.

Als u de brandpuntsafstand van de lens instelt op 18 mm, kunt u dichter bij het onderwerp scherpstellen voor een macro-opname van dichtbij. Met 55 mm kun je verder weg scherpstellen voor een close-up, maar niet voor een macro-opname. Om scherp te stellen, beweegt u de camera een klein beetje naar voren en naar achteren totdat het beeld er scherp uitziet in de zoeker.

Detailopname

Koopgids: Dit zijn de beste macrolenzen die u nu kunt kopen
Leermodus: macrolenzen: hoe u er een kiest en hoe u deze gebruikt

Een laatste woord over kitlenzen
Zeggen dat een kitlens een manusje van alles is en een meester in geen, is een beetje oneerlijk. Ze zijn veelzijdig en niet gericht op een of twee specifieke soorten fotografie. Maar door gewoon wat meer controle te nemen en na te denken over de camera- en lensinstellingen die u gebruikt, kunnen ze voor veel onderwerpen geweldig zijn.

Probeer de volgende keer dat je gaat fotograferen de technieken die we hier hebben bekeken eens uit, en je zult ongetwijfeld een onmiddellijke verbetering zien in je landschappen, portretten, actie- en close-upfotografie.