Categories
Articles

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

Apple’s macOS Big Sur is een van de grootste updates van het Mac-besturingssysteem in jaren. Het komt met veel veranderingen, van een geheel nieuwe look en feel tot de introductie van nieuwe functies zoals Control Center. Veel apps zijn ook vernieuwd, waaronder Berichten, Kaarten en Foto’s.

Als je het nog niet hebt, bekijk dan onze handleiding over het downloaden en installeren van macOS 11 Big Sur . We laten u ook zien hoe u veelvoorkomende macOS Big Sur-problemen kunt oplossen .

Afbeelding 1 van 2
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Een van de meest opvallende upgrades is naar Safari gekomen, dat een groot aantal nieuwe functies bevat die allemaal de surfervaring op de Mac verbeteren. Hier zullen we u door de belangrijkste ervan leiden, zodat u grip krijgt op al het nieuwe dat het te bieden heeft.

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
1. Website-voorbeelden
Dit is vooral handig als u veel tabbladen tegelijk open heeft staan, een situatie die vaak de tabtitels verduistert, waardoor het moeilijker wordt om het gewenste tabblad te vinden. Om het te activeren, beweegt u uw muis over een tabblad en ziet u het voorbeeld onder uw muis verschijnen.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Een van de handigste wijzigingen in Safari in macOS Big Sur is de introductie van websitevoorbeelden. Deze verschijnen wanneer u de muisaanwijzer over een tabblad beweegt en een momentopname van de webpagina weergeeft, samen met de volledige paginatitel en het webadres.

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
2. Voeg uw favorieten toe aan de startpagina
Wanneer u een nieuw tabblad opent, toont Safari standaard de startpagina. Dit is nu in hoge mate aanpasbaar met verschillende widgets, toegankelijk door op de schakelknop in de rechterbenedenhoek te klikken. Bovenaan de lijst staan ​​de secties ‘Favorieten’ en ‘Vaak bezocht’. Favorieten geeft uw bladwijzers in een rij weer, met pictogrammen voor elke pagina, zodat u ze eenvoudig kunt onderscheiden.

‘Vaak bezocht’, zoals de naam al doet vermoeden, geeft een overzicht van websites die u vaak bekijkt. Deze gebruiken grotere kaarten dan het gedeelte Favorieten, waardoor u naast het webadres ook de homepage van elke website kunt bekijken.

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
3. Bewaar interessante inhoud voor later
Safari bevat een aantal handige functies om inhoud op verschillende apparaten te lezen of op te slaan voor later; beide kunnen op de startpagina worden toegevoegd. Met de eerste ‘Leeslijst’ kunt u pagina’s opslaan om later te lezen. Wanneer u een pagina bekijkt die u wilt opslaan, plaatst u de muisaanwijzer op de adresbalk en klikt u op de knop +. Als u een leeslijst aan uw Safari-startpagina heeft toegevoegd, worden hier opgeslagen webpagina’s weergegeven.

De tweede functie, iCloud-tabbladen, synchroniseert webpagina’s die u in Safari op een ander apparaat hebt geopend. Als u geen ander Apple-apparaat heeft, wordt dit niet weergegeven op de startpagina van Safari.

Afbeelding 1 van 2
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
4. Laat Siri je helpen
Siri is meer dan alleen een stemassistent. De slimme technologie zorgt voor veel van de functies op alle Apple-apparaten, inclusief de suggesties die je krijgt in verschillende apps en aspecten van macOS. Op de Safari-startpagina kan het worden gebruikt om voorgestelde websites voor u weer te geven op basis van wat het denkt dat u zou willen browsen.

Hiervoor vertrouwt het op websites die het vindt in Berichten, Mail en andere aspecten van uw Mac. Merk op dat als u niet veel websites naar andere mensen heeft gestuurd, het mogelijk niets vindt.

Afbeelding 1 van 2
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
5. Voeg een vleugje kleur toe
Webbrowsers kunnen er soms een beetje saai uitzien, vooral wanneer u een nieuw tabblad opent en wordt geconfronteerd met een massa grijs. Gelukkig kun je op de startpagina van Safari een aangepaste achtergrondafbeelding instellen om de zaken op te fleuren.

Klik op de schakelknop in de rechterbenedenhoek en zorg ervoor dat het selectievakje Achtergrondafbeelding is aangevinkt. Klik op een van de afbeeldingen in de horizontaal scrollende lijst om er een in te stellen als de achtergrond van Safari of klik op de knop + om er zelf een toe te voegen. U kunt een aangepaste afbeelding verwijderen door op de X-knop ernaast te klikken.

Afbeelding 1 van 2
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
6. Krijg een snelle privacycheck
Apple staat bekend om zijn sterke houding ten aanzien van privacy. Als zodanig heeft Safari in macOS Big Sur een nieuwe functie geïntroduceerd, genaamd Privacyrapport, die u vanaf de startpagina kunt openen. Klik hiervoor op de schakelknop rechtsonder en vink het selectievakje naast Privacyrapport aan.

Deze widget laat zien hoe vaak Safari in de afgelopen zeven dagen heeft voorkomen dat trackers u profileren terwijl u op internet surft. Het is een goede manier om te zien hoe de app uw privacy beschermt – en hoeveel websites erop uit zijn om dit te dwarsbomen.

Afbeelding 1 van 3
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
7. Het privacyrapport in detail
Klik in dezelfde pop-up op de ‘i’-knop en er wordt een venster geopend met veel meer details. U kunt zien hoeveel trackers elke site heeft geprobeerd te gebruiken, en welke specifieke trackers worden gebruikt.

Het privacyrapport van Safari biedt echter veel meer details dan het laat zien in de startpaginawidget. U kunt dit zien door op het schildpictogram links van de webadresbalk te klikken wanneer u door een website bladert. Dit laat zien hoeveel trackers Safari van deze website heeft geblokkeerd. Klik op ‘Trackers op deze webpagina’ om te zien wat er wordt gebruikt.

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
8. Vertaling gemakkelijk gemaakt
Wanneer u naar een website gaat die in een vreemde taal is geschreven, hoeft u niet naar een speciale vertaalwebsite te gaan om u te helpen. In plaats daarvan biedt Safari nu vertalingen op de pagina, die met een druk op de knop werken om de webpagina naar een taal naar keuze te converteren.

Wanneer u een site tegenkomt die u wilt laten vertalen, klikt u op de knop Vertalen in de webadresbalk (het lijkt op twee tekstballonnen). U kunt naar uw systeemtaal vertalen of de lijst met voorkeurstalen bewerken om een ​​andere optie toe te voegen.

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
9. Extensies in de App Store
Extensies zijn een geweldige manier om extra functionaliteit aan Safari toe te voegen. Voorheen waren deze een beetje lastig te vinden, maar nu hebben ze een speciale categorie in de App Store om het ontdekken te vergemakkelijken, compleet met redactionele inhoud gemaakt door het team van App Store-schrijvers van Apple.

Open de App Store en klik op ‘Categorieën’ in de linkerzijbalk. Klik vanaf hier op ‘Safari-extensies’. Hiermee gaat u naar een pagina met aanbevolen extensies, themarondes, populaire gratis en betaalde extensies en meer. Dat maakt het een stuk eenvoudiger om nieuwe manieren te ontdekken om meer te bieden aan wat Safari kan doen.

Maak kennis met Safari in macOS Big Sur

(Afbeelding tegoed: Apple)
10. Bewaar uw wachtwoorden veilig
Ervoor zorgen dat u sterke wachtwoorden gebruikt, is een van de kenmerken van een goed gevoel op internet, maar zelfs dat is geen algemene bescherming als uw wachtwoord wordt gelekt bij een datalek. Gelukkig kan Safari u op de een of andere manier beschermen.

Het doet dit door u te waarschuwen als het detecteert dat een van uw wachtwoorden in een gegevensdump is gevonden. Om dit extra beveiligingsniveau in te schakelen, klikt u op Safari> Voorkeuren en vervolgens op het tabblad Wachtwoorden. Voer uw wachtwoord in en vink het selectievakje naast ‘Wachtwoorden detecteren die zijn aangetast door bekende datalekken’ aan. Als je een gelekt wachtwoord hebt, verander dit dan zo snel mogelijk.