Categories
Articles

Alternatieve browsers uitvoeren op uw Chromebook

Chromebooks worden gekenmerkt door hun vermogen om Chrome uit te voeren en weinig anders – wat logisch is gezien de naam – maar deze laptops zijn eigenlijk veelzijdiger dan u denkt . Een of twee uitzonderingen daargelaten, kunt u zowat elke andere moderne browser op uw Chromebook gebruiken als u een wijziging van Chrome nodig heeft , en er zijn een aantal manieren om dit te doen.

De eerste manier is de meest ingewikkelde, maar het is ook de beste in termen van gebruikerservaring: om een Linux-sandbox op uw Chromebook te laten draaien . Chrome OS is gebaseerd op de Linux-kernel en het laden van het alternatieve besturingssysteem op de laptops van Google is nu eenvoudiger dan ooit.

Google heeft een officieel ondersteuningsdocument over hoe u dit moet instellen, maar houd er rekening mee dat de functie nog steeds wordt bestempeld als in bèta, dus u kunt af en toe een bug verwachten. Klik op de klok in de rechterbenedenhoek van de Chrome OS-interface en klik vervolgens op het tandwielpictogram om naar het paneel Instellingen te gaan. C hoose Linux (bèta) en inschakelen .

De installatie van Linux duurt slechts een minuut of twee.
De installatie van Linux duurt slechts een minuut of twee.
Schermafbeelding : Chrome OS
Na een paar minuten installatie zie je een leeg terminalvenster, wat een beetje eng kan zijn als je nog nooit Linux hebt gebruikt. Het is een goed idee om meteen een aantal opdrachten uit te voeren, die ervoor zorgen dat de Linux-software die u gebruikt up-to-date is (druk op Enter na elke regel).

sudo apt update

sudo apt upgrade

Dan ben je klaar om wat software te installeren. Dit gezegd zijnde de opdrachtregel, moet u de naam van de software pakketten die u wilt weten , maar ze zijn niet moeilijk te vinden -check deze lijst voor browsers, bijvoorbeeld. Firefox is misschien degene waarin de meeste mensen geïnteresseerd zullen zijn, en die kan worden geïnstalleerd met de regel:

sudo apt-get install firefox-esr

Andere browsers die geen deel uitmaken van Debian Linux, zijn iets moeilijker te installeren. De beste route is om het juiste installatiebestand naar uw Chromebook te downloaden (zorg ervoor dat u het in de map Linux apps plaatst) en vervolgens de onderstaande opdrachten te gebruiken. Voor Vivaldi zou u bijvoorbeeld het 64-bits Debian Linux-pakket van hieruit downloaden en vervolgens deze regels in de opdrachtregel typen ( elke keer op Enter drukken):

sudo apt update

sudo dpkg -i vivaldi-stable.deb

sudo apt -f install

Vervang “vivaldi-stable.deb” door de juiste bestandsnaam (meestal is het versienummer inbegrepen). Programma’s die u op deze manier installeert, verschijnen in de Chrome OS-app-lade, afzonderlijk of onder de kop Linux-apps. J ust klik op de desbetreffende pictogram om een browser te starten, en Chrome OS behandelt alle noodzakelijke omschakeling naar en van de Linux-omgeving.

Het terminalvenster.
Het terminalvenster.
Schermafbeelding : Chrome OS
Deze instructies zouden moeten werken op Chromebooks die de afgelopen jaren zijn uitgebracht en ook op verschillende oudere modellen . Als je op een gegeven moment vastloopt of als je wilt ontdekken welke andere Linux-apps je op je Chromebook kunt gebruiken, is er veel hulp beschikbaar op internet. De officiële subreddit om Linux op Chrome OS te laten draaien, is een goed startpunt.

Browsers die u met deze methode installeert, werken zoals onder Linux, in volledige desktopmodus en met alle bijbehorende functies ingeschakeld. Ze worden indien nodig naar de zijkanten van het scherm geklikt, net als Chrome-vensters, en maximaliseren en minimaliseren hun vensters zoals normaal, zodat u meerdere browsers tegelijk kunt gebruiken als u dat wilt.

Er is een andere manier om alternatieve browsers op Chrome OS uit te voeren, wat niet zo bevredigend is, maar een stuk eenvoudiger om te doen: S impliceer het laden van de Play Store-portal op uw Chromebook om te profiteren van Android-app-ondersteuning in Chrome OS en installeer welke secundaire browsers je ook leuk vindt.

De Android-browsermarkt is druk en je hebt genoeg opties om uit te kiezen: Firefox , Brave , Vivaldi , Opera , de Puffin-webbrowser , enz. (Hoewel niet alle Android-browsers verschijnen in de Play Store vanwege vanwege een gebrek aan ondersteuning – Microsoft Edge is een voorbeeld).

Firefox draait op Chrome OS.
Firefox draait op Chrome OS.
Schermafbeelding : Chrome OS
Het belangrijkste nadeel hiervan is dat u de mobiele versies van deze apps gebruikt. Tenzij u de desktopsite specifiek vanuit het browsermenu aanvraagt, worden websites weergegeven zoals op uw telefoon. Voor veel van de pagina’s die u op internet tegenkomt, zal dat geen groot probleem zijn, maar het is niet de volledige browserervaring.

Toch is het eenvoudiger om browsers op deze manier te installeren, als u een site bezoekt die niet bijzonder goed werkt in Chrome, of als u wachtwoorden, bladwijzers en andere gegevens wilt synchroniseren vanuit een browser op een ander apparaat.

Als u echt genoeg heeft van Chrome en graag naar een andere browser op uw andere computers en telefoons wilt overschakelen , kunt u met deze twee opties uw Chromebook meenemen en toch profiteren van de lichtgewicht werking en krachtige beveiligingsfuncties. Zoals je zou verwachten , is er geen manier om zich te ontdoen van Chrome volledig-het nog steeds loopt onder alles.