Categories
Articles

Wat is een CDN?

CDN staat voor Content Delivery Network . U kunt een CDN zien als een netwerk van servers die zijn afgestemd op het leveren van inhoud. Deze servers zijn strategisch over de hele wereld geplaatst met de bedoeling de levering van webcontent te versnellen. Volgens sommige schattingen wordt het grootste deel van het internetverkeer bediend door CDN’s.

Hoe werken CDN’s?
Het doel van het CDN is om de tijd te verkorten tussen het moment waarop de aanvraag voor een webpagina wordt ingediend en wanneer deze volledig wordt weergegeven in de webbrowser. Het CDN helpt deze tijd te verkorten door de fysieke afstand tussen het verzoek en de inhoud te verkleinen.

Stel bijvoorbeeld dat een bezoeker uit het VK toegang wil tot een webpagina vanaf een webserver in de VS. Het opvragen van de inhoud en de data zal de Atlantische oceaan moeten oversteken, wat een merkbare vertraging zal opleveren. CDN’s verminderen echter de vertraging door een versie van de Amerikaanse website op een server in het VK op te slaan en deze versie veel sneller aan de Britse bezoeker te leveren.

De meerdere servers die op strategische geografische locaties over de hele wereld zijn geplaatst, staan ​​bekend als Points of Presence (PoP’s). Deze PoP’s bevatten doorgaans verschillende cachingservers die identieke kopieën van de deelnemende websites hosten, die ze op verzoek aan een gebruiker aanbieden. Dus wanneer een gebruiker een deelnemende website aanvraagt, zijn het de PoP’s die het dichtst bij de bezoeker staan ​​die op het verzoek reageren in een fractie van de tijd die nodig zou zijn geweest als de inhoud door de oorspronkelijke webserver was bediend.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Naast het omleiden van het verzoek naar een PoP en het aanbieden van de gecachte inhoud, zal een CDN ook communiceren met de originele server voor het geval het inhoud moet leveren die niet eerder in de cache is opgeslagen of in feite dynamisch is gegenereerd.

Hoewel CDN’s het meest worden gebruikt voor het leveren van statische inhoud, is dit niet het enige type inhoud dat u kunt verzenden met behulp van CDN’s. Tegenwoordig leveren CDN’s alle soorten multimedia-inhoud, inclusief high-definition video en audio , en helpen ze ook om softwaredownloads te vergemakkelijken, of het nu gaat om apps, games en zelfs OS-updates. Mogelijk kunnen alle gegevens die kunnen worden gedigitaliseerd en niet dynamisch worden gegenereerd, worden geleverd via een CDN.

Voordelen van het gebruik van CDN’s
Het voor de hand liggende voordeel dat CDN’s bieden aan website-eigenaren die regelmatige bezoekers vanuit meerdere geografische locaties hebben, is dat hun inhoud sneller aan deze gebruikers wordt geleverd omdat er minder afstand is om af te leggen.

Naast het versnellen van de levering van content, bieden CDN’s verschillende andere voordelen. Om te beginnen verlaagt het de IT-infrastructuurkosten , aangezien u niet langer servers over de hele wereld hoeft aan te schaffen. CDN’s kosten doorgaans een fractie van het bedrag en zijn ook gemakkelijker te implementeren en te beheren dan een vloot van wereldwijde servers.

In dezelfde geest geven CDN’s website-eigenaren de mogelijkheid om eenvoudig omhoog of omlaag te schalen volgens hun verkeersvereisten. In dat opzicht doen ze ook aan load-balancing, omdat ze de oorspronkelijke server helpen ontlasten door inkomend verkeer af te handelen. Door gebruikers om te leiden naar gerepliceerde inhoud, wordt de netwerkcongestie verminderd, waardoor bezoekers een betere gebruikerservaring krijgen.

Veel CDN-providers hebben ook de mogelijkheid om Distributed Denial-of-Service (DDos) -aanvallen te detecteren en te dwarsbomen, waardoor uw oorspronkelijke server wordt beschermd en tegelijkertijd ononderbroken toegang tot uw inhoud wordt gegarandeerd.

Sinds CDN’s rekenen voor hun diensten op basis van de hoeveelheid gegevens geleverd (meestal per GB), die ze verzamelen en verstrekken gegevens analytics die nuttig zijn voor de makers van content zou kunnen zijn. Afhankelijk van het type of de metadata die door de CDN’s worden verzameld, kunnen website-eigenaren de data-analyse gebruiken om hun inhoud te verbeteren en hiaten in hun outreach-strategie te identificeren.

Een van de indirecte voordelen van het gebruik van CDN’s is de verbeterde SEO- ranking. Dit komt omdat een van de factoren waarmee zoekmachines rekening houden bij het rangschikken van een website de laadtijden van pagina’s zijn. Zoekmachines zullen snellere websites hoger scoren dan langzamere websites met hoge bouncepercentages.

Hoe kies je een CDN?
Zoals bij alle webinfrastructuurservices, is er geen gebrek aan CDN-providers om uit te kiezen. We raden u aan om te beginnen met het maken van een lijst met uw vereisten op basis van het type inhoud dat u via CDN’s wilt leveren, de regio’s die u wilt bestrijken, de hoeveelheid bandbreedte die u nodig heeft en uw budget.

Vervolgens moet u de CDN-providers op de shortlist zetten op basis van een paar algemene overwegingen voordat u de beste vindt die aan uw vereisten voldoet. Het hele idee van het gebruik van een CDN is om inhoud sneller af te leveren, daarom moet u ervoor zorgen dat het CDN dat u selecteert, sneller is dan uw oorspronkelijke server.

Let op CDN’s die zijn afgestemd om het type inhoud te leveren dat u host. Terwijl de meeste CDN’s bijvoorbeeld allerlei soorten gegevens zullen leveren, zijn er gespecialiseerde die hun netwerk hebben geoptimaliseerd om een ​​specifiek type inhoud te leveren, met name Full HD en 4K streaming video. Sommige van de gerenommeerde CDN-providers zullen ook extra caching-lagen gebruiken om de belasting van uw oorspronkelijke server te verminderen.

De schaalbaarheid van een CDN is ook een belangrijke factor, vooral voor websites die af en toe pieken in het verkeer ervaren. Het beste CDN moet niet alleen oneindige schaalbaarheid bieden, maar moet ook een zekere mate van automatisering van het proces mogelijk maken om het verkeer bij te houden.

Naast deze functies voor het leveren van inhoud, moet u ook letten op de hoeveelheid tijd die CDN’s nodig hebben om uw inhoud door hun netwerk te verspreiden. Evenzo is het ook belangrijk om te noteren hoeveel tijd een CDN nodig heeft om een ​​bestand op te schonen voor het geval u een stukje inhoud moet verwijderen.