Categories
Articles

Hoe Firefox donkere modus te krijgen: comfortabel browsen op iOS, Android of desktop

Firefox was een van de eerste grote browsers die een speciale donkere modus aanbood, en de optie is verrassend eenvoudig in te schakelen, of u nu Windows, macOS, iOS of Android gebruikt.

“Dark-mode-thema’s zijn al een paar jaar in populariteit gestegen”, vertelde een woordvoerder van Mozilla aan TechRadar. “Een deel van de reden hiervoor is dat mensen langer naar hun scherm staren; vaak in slecht verlichte of donkere omgevingen. De donkere modus kan mogelijk helpen bij vermoeide ogen in die situaties. De donkere modus is ook in verband gebracht met een langere batterijduur.”

Wat uw reden ook is om over te schakelen naar de donkere modus van Firefox – om stroom te besparen, verblinding te verminderen of gewoon omdat het er cool uitziet – hier is hoe het te doen.

Schakel Firefox donkere modus in op desktop
Om de donkere modus van Firefox op Windows, macOS of Linux te activeren, opent u het hoofdmenu, klikt u op ‘Aanpassen’ en kiest u ‘Donker’ in het vervolgkeuzemenu ‘Thema’s’ onder aan de pagina.

Firefox donkere modus(Afbeelding tegoed: Mozilla)
U kunt hier ook extra thema’s downloaden, waaronder verschillende ruimtethema-opties die de voordelen bieden van de donkere modus met aantrekkelijke achtergrondafbeeldingen in plaats van gewoon zwart en grijs.

Schakel Firefox donkere modus in op iOS en Android
Als je Firefox voor iOS gebruikt, open je het menu en tik je op ‘Nachtmodus’ om over te schakelen naar het donkere kleurenschema.

Firefox voor Android biedt nog geen donkere modus, maar daar komt binnenkort verandering in. Firefox Preview , dat momenteel beschikbaar is om te testen, zal de bestaande app binnen enkele maanden vervangen. Het komt standaard overeen met het thema van uw apparaat, maar kan ook handmatig op licht of donker worden ingesteld.

Om toegang te krijgen tot de opties, opent u eenvoudig het menu, tikt u op ‘Thema’ en maakt u een keuze uit de drie opties.

Als u liever bij de bestaande Firefox voor Android-app blijft, kunt u naar http://addons.mozilla.org gaan en een donker thema van derden downloaden.

Er zijn ook Firefox-extensies die de donkere modus afdwingen op websites die dit momenteel niet ondersteunen ( Dark Reader is een van de meest populaire).