Categories
Articles

Epic Games klaagt Apple aan wegens Fortnite, het App Store-beleid

Epic Games heeft een gerechtelijk bevel tegen Apple ingediend voor het verwijderen van Fortnite uit de App Store van Apple.

In de klacht, die donderdag werd ingediend , beweert Epic Games dat Apple deelneemt aan concurrentiebeperkende praktijken door het bedrijf te dwingen hogere prijzen te rekenen voor in-app-aankopen in de App Store, zoals voor V-Bucks in Fortnite .

“Apple gaat zelfs zo ver om app-ontwikkelaars de mond te snoeren, waardoor ze zelfs niet aan gebruikers kunnen vertellen dat ze dezelfde inhoud buiten de app kunnen kopen – bijvoorbeeld door inhoud rechtstreeks van de app-ontwikkelaar te kopen of een webbrowser te gebruiken,” klacht leest. “Omdat Apple het monopolie heeft op de distributie van iOS-apps, hebben app-ontwikkelaars geen andere keuze dan in te stemmen met deze concurrentieverstorende band; het is Apple’s manier of de snelweg. ”

Apple heeft Fortnite donderdag uit de App Store verwijderd nadat Epic Games had onthuld dat spelers V-Bucks ( Fortnite’s in-game valuta) met korting konden kopen als ze de game niet via de App Store zouden kopen.

Een Apple-woordvoerder vertelde Digital Trends dat het met Epic Games wil samenwerken om dit probleem op te lossen.

“Epic heeft al tien jaar apps in de App Store en heeft geprofiteerd van het App Store-ecosysteem – inclusief de tools, tests en distributie die Apple aan alle ontwikkelaars biedt. Epic heeft vrijelijk ingestemd met de voorwaarden en richtlijnen van de App Store, en we zijn blij dat ze zo’n succesvol bedrijf hebben opgebouwd in de App Store, ”zei de woordvoerder. “Het feit dat hun zakelijke belangen er nu toe leiden dat ze aandringen op een speciale regeling, verandert niets aan het feit dat deze richtlijnen een gelijk speelveld creëren voor alle ontwikkelaars en de winkel veilig maken voor alle gebruikers.”

Digital Trends nam ook contact op met Epic Games om commentaar te geven op de rechtszaak. We zullen dit verhaal bijwerken wanneer we terug horen.

Het lijkt erop dat Epic Games verwachtte dat Apple de game uit de App Store zou verwijderen, want naast de rechtszaak kondigde het bedrijf donderdag ook een evenement aan met de titel Nineteen Eighty-Fortnite 13:00 PT. Het evenement vond plaats in de Party Royale-modus van Fortnite en was een parodie op de beroemde tv-commercial van Apple uit 1984 .

“Epic Games heeft het App Store-monopolie getrotseerd”, zei het bedrijf in de video. “Als vergelding blokkeert Apple Fortnite van een miljard apparaten. Doe mee aan de strijd om te voorkomen dat 2020 ‘1984’ wordt. ”

De campagne werd ook op de sociale media-accounts van Epic Games geplaatst.

De rechtszaak van Epic Games voegt brandstof toe aan het vuur met betrekking tot de huidige federale onderzoeken van Apple met betrekking tot antitrustclaims. De techgigant heeft kritiek gekregen over de vraag of de App Store als een monopolie functioneert. Afzonderlijk onderzoek van de New York Times en The Wall Street Journal vorig jaar wees uit dat Apple de voorkeur geeft aan zijn eigen apps boven apps van derden.