Categories
Articles

MacOS Big Sur openbare bèta hands-on: de beste Mac-update in jaren?

Updates aan het MacOS-besturingssysteem van Apple lijken niet altijd enorme aangelegenheden. Big Sur voelt echter anders. Er zijn niet alleen een heleboel nieuwe functies en wijzigingen geïntroduceerd op de Mac, maar de hele look en feel van MacOS heeft een grote verandering ondergaan.

Apple heeft er misschien alles aan gedaan om MacOS te herzien, maar is de nieuwste iteratie eigenlijk goed? Is het een update die groot genoeg is om de nieuwe MacOS 11-slogan echt te rechtvaardigen? Nu het in openbare bèta is, hebben we de afgelopen weken het in detail onderzocht, porren en porren om te zien hoe goed het allemaal staat. Is het de moeite waard om vroeg te upgraden?

Een geheel nieuwe visuele stijl
Praktische beoordeling van MacOS Big Sur: widgets voor het meldingscentrum
In veel opzichten is het visuele herontwerp in MacOS Big Sur subtiel, met veel kleine veranderingen op veel verschillende gebieden. Desalniettemin kloppen deze tweaks, en samen is het resultaat enorm verschillend van wat we gewend waren in Catalina.

Laten we beginnen met het Dock. De pictogrammen voor de apps van Apple hebben nu allemaal dezelfde afgeronde vierkante stijl. Voorheen waren de eigen pictogrammen van Apple verkrijgbaar in een hele reeks verschillende stijlen, waaronder cirkels (App Store), afgeronde vierkanten (FaceTime), rechthoekige rechthoeken (Herinneringen) of iets heel anders (Berichten). Nu is die grabbelton met stijlen achterwege gelaten, vervangen door een aangename uniformiteit.

Dat klinkt misschien niet veel, maar het duidt op aandacht voor detail die ontbrak in eerdere versies van MacOS. Je kunt het elders zien, zoals in app-menu’s, waar de lettertypeafstand is aangepast om tekst meer ruimte te geven om te ademen. Bevestigingsknoppen zijn aangepast zodat ze vloeiender zijn, terwijl het vertrouwde “Mac” -gevoel behouden blijft. De menubalk is nu doorschijnend en neemt de kleuren van uw achtergrond over. Het effect is schoon, mooi en verfrissend.

Een van de visuele veranderingen die Apple aankondigde toen het voor het eerst Big Sur onthulde, was de introductie van app-zijbalken op volledige hoogte. Voorbij zijn de metalen titelbalken over de volledige breedte van weleer. Dit heeft voor- en nadelen. Hoewel items in de zijbalk profiteren, met meer ruimte rond elk item om ze duidelijker af te bakenen, hebben titelbalkknoppen een beetje geleden. Waar voorheen elke knop duidelijk werd omlijnd, zie je nu alleen hun randen als je er met de muis overheen beweegt, waardoor ze een beetje moeilijker te herkennen en te onderscheiden zijn.

Keuze bezuinigingen op iOS
Control Center gebruiken in MacOS Big Sur stap 1
Als er één onderwerp is dat gewoon niet doodgaat, is het dat Apple MacOS en iOS op een dag zal samenvoegen . Hoewel daar geen bewijs voor is in Big Sur, zijn een aantal iOS-functies overgebracht naar MacOS – tot groot voordeel van de Mac.

De eerste is Controlecentrum. Op iOS is dit een paneel met snelle opties en bedieningselementen die u vanuit de bovenhoek van het scherm naar beneden veegt, en het werkt op vrijwel dezelfde manier op de Mac. Klik op het pictogram in de rechterbovenhoek en je krijgt een palet met instellingen te zien, van Niet storen en Bluetooth om de helderheid en bedieningselementen voor de Muziek-app weer te geven.

Dat alleen al is een uitstekende toevoeging aan MacOS, omdat het je bespaart in Systeemvoorkeuren of elders voor een instelling. In plaats van uit te zoeken waar u heen gaat om AirDrop in te schakelen of de helderheid van uw toetsenbord aan te passen, zijn veelgebruikte instellingen zoals deze snel en gemakkelijk toegankelijk in het Control Center.

Control Center maakt de instellingen veel gestroomlijnder en gemakkelijker te gebruiken.

Ik heb eerder geschreven over hoe Control Center een van de beste nieuwe functies is in MacOS Big Sur. Een belangrijke reden daarvoor is het gemak waarmee het op uw Mac kan worden aangepast. Heb je een instelling die je de hele tijd aanpast? Sleep het gewoon uit het Control Center en naar uw menubalk. Het toevoegen en verwijderen van pictogrammen uit de menubalk gebeurt nu in het Dock & Menubalk-gedeelte van Systeemvoorkeuren, in plaats van deze opties verspreid te hebben in verschillende submenu’s van Systeemvoorkeuren. De hele opzet is veel gestroomlijnder en gemakkelijker te gebruiken.

Dat is niet de enige toevoeging van iOS. Ook op de Mac debuteert het nieuwe widgetsysteem dat in iOS 14 is geïntroduceerd. Widgets zijn er nu in verschillende formaten en bevinden zich in het Berichtencentrum, dat toegankelijk is door op de datum en tijd in de rechterbovenhoek van het scherm te klikken. Op het moment van schrijven zijn er alleen Apple-widgets beschikbaar, zoals Foto’s, Weer, Herinneringen, Agenda en meer. Apple zegt dat ontwikkelaars hun eigen apps naar het Berichtencentrum kunnen brengen. Meldingen kunnen ook worden gegroepeerd, net als in iOS 14 .

Apple’s teleurstellende Mac Catalyst-apps
Apple’s Music-app op MacOS Big Sur
Muziek heeft een aantal serieuze stappen achteruit gezet in MacOS Big Sur
Helaas is het niet allemaal goed nieuws. Apple worstelt nog steeds met zijn Mac Catalyst-apps, iets wat het nog steeds niet heeft rechtgezet sinds ze in 2018 met MacOS Mojave werden geïntroduceerd. Deze apps zijn ontworpen om platformonafhankelijk te zijn en zijn gebouwd met behulp van een framework waarmee ontwikkelaars hun apps de iPad naar de Mac. Helaas lijkt dat platformonafhankelijke karakter de eigen Mac Catalyst-apps van Apple nogal verloren te hebben laten gaan.

Hier is een voorbeeld. In Catalina had elk zijbalkmenupictogram zijn eigen kleur, waardoor het zich onderscheidde van andere opties. In Big Sur hebben ze allemaal dezelfde kleur, terwijl de tekst dunner is gemaakt. Hoewel dit de zijbalken in Mac Catalyst-apps in lijn brengt met andere apps in Big Sur, voelt het eigenlijk als een stap terug van de kleurrijke, onderscheidende pictogrammen in Catalina.

Apple heeft echt zijn werk te doen als het zijn Mac Catalyst-apps binnenkort gaat omdraaien.

Vooral de Muziek-app is flauw. In het gedeelte Radio zijn voorheen informatieve tegels die reclame maakten voor momenteel uitgezonden shows verwijderd, waarbij de meeste nuttige informatie is verwijderd. In Catalina gaf een prominente advertentie voor Apple’s Beats 1-station bijvoorbeeld aan welke show op het station werd gespeeld en wanneer het zou eindigen. Deze details zijn verwijderd uit de Big Sur-editie van Music, waardoor gebruikers kunnen raden wie er in de ether is.

Nieuws is de uitzondering, het enige baken van hoop in een stormachtige zee van teleurstellende Mac Catalyst-apps. Sectietitels zijn nu veel prominenter aanwezig, waardoor het altijd duidelijk is waar u zich in de app bevindt. Er is veel minder verspilde ruimte en navigatiepictogrammen en -hulpmiddelen zijn opnieuw bedacht en in sommige gevallen verplaatst. Het gebruik ervan is nu een veel aangenamere ervaring dan voorheen.

Toch kan het alleen de Mac Catalyst-apps niet redden. Deze teleurstellende situatie is misschien te vergeven als het de eerste poging van een kleine app-studio was om het formaat te gebruiken. Maar dat is het niet – het is de derde poging van een van de grootste technologiebedrijven ter wereld. Apple heeft echt zijn werk te doen als het zijn Mac Catalyst-apps binnenkort wil omdraaien.

De voortgang van Apple in kaart brengen
Praktische beoordeling van MacOS Big Sur: Apple Maps-handleidingen
Andere apps doen het beter. De Safari-webbrowser heeft een paar welkome veranderingen, zoals een aanpasbare startpagina waarmee je je eigen achtergrondafbeelding kunt instellen en elementen zoals je favoriete websites en Siri-suggesties kunt toevoegen of verwijderen. Tabbladnavigatie is verbeterd, vooral als je veel open hebt – tabbladen bieden een websitevoorbeeld wanneer je er met de muis overheen beweegt, en worden groter wanneer ze actief zijn om het duidelijker te maken op welk tabblad je momenteel bladert.

Een van de meest opvallende wijzigingen is de introductie van het privacyrapport. Bezoek een website en klik op het schildpictogram naast de URL-balk om te zien hoeveel trackers Safari van die site heeft geblokkeerd die probeerden je gegevens te verzamelen. Klik op het pictogram ” i” voor een meer gedetailleerd overzicht van alle trackers die Safari de afgelopen 30 dagen heeft gedetecteerd en geblokkeerd. Dit is geweldig om u op de hoogte te houden en het is geruststellend dat Safari dit allemaal automatisch doet zonder dat u beveiligingsinstellingen hoeft te configureren . Bovendien stelt het u zelfs op de hoogte van wachtwoorden die zijn gelekt bij datalekken en helpt het u deze te verbeteren.

Elders hebben Safari-extensies eindelijk hun eigen sectie in de Mac App Store. Dit is een gebied waar Safari lang achterblijft bij rivalen Chrome en Firefox, dus het prominenter maken van extensies zou de opties voor Mac-gebruikers moeten helpen uitbreiden. Waar je echter geen extensie voor nodig hebt, is de vertaling, aangezien Safari dit nu automatisch op de pagina doet – en het werkt bijna foutloos.

Safari is al een van de veiligste webbrowsers die er zijn, maar hoe zit het met snelheid? Apple beweert de prestaties van Safari te hebben verbeterd, met tot 50% snellere laadtijden op vaak bezochte websites in vergelijking met Chrome. Bij onze tests scoorde Safari een gemiddelde van 104,18 in de JetStream 2-benchmark-suite, waarbij het daglicht helder was tussen zichzelf en Chrome’s 89,75, met Firefox ver achter op 63,63. In Speedometer 2.0 behaalde Safari een gemiddelde score van 51,01, vergeleken met Chrome’s 71,63 en Firefox 53,08 . Hoewel het JetStream-gemiddelde erg indrukwekkend was, kon Safari’s Speedometer-score het niet bijhouden. Apple vertelde me dat ze aan het onderzoeken waren, en we zullen updaten wanneer we iets horen. Toch blijkt uit het JetStream-gemiddelde dat Safari niet traag is.

Safari is niet de enige Apple-app die opmerkelijke updates ontvangt. Berichten hebben eindelijk functie-pariteit met zijn iOS-broer of zus. Zoekresultaten zijn gegroepeerd op type – perfect om snel die vervelende bijlage te vinden – en favoriete gesprekken kunnen boven aan het scherm worden vastgemaakt. Effecten en animaties zijn enorm uitgebreid, met ballonnen en confetti onder de toevoegingen, en je kunt nu voor het eerst Memoji op de Mac maken. U kunt ook een groepsfoto instellen en inline antwoorden verzenden.

Wat betreft Apple Maps : bepaalde locaties zijn uitgerust met gedetailleerde locatiegidsen van publicaties van derden, zoals de “Best Trails for Running Near San Francisco” van AllTrails. Dit zijn verzamelingen locaties gegroepeerd onder een centraal thema en vormen een handige manier om meer te weten te komen over een reisbestemming (of je eigen woonplaats). U kunt uw eigen gidsen maken, hoewel we graag wat meer officiële gidsen van derden willen zien dan het handjevol dat momenteel bestaat.

Maps heeft ook Look Around geïntroduceerd (Apple’s Google Street View-equivalent), meer gedetailleerde plattegronden voor verschillende luchthavens en winkelcentra, plus verbeterde routeplanning voor fietsen en elektrische voertuigen. Dit zijn allemaal welkome veranderingen, hoewel niet bijzonder revolutionair.

De Mac weer op de rails krijgen
Praktische beoordeling van MacOS Big Sur: Safari-startpagina
MacOS Big Sur is de grootste vernieuwing die het Mac-besturingssysteem in jaren heeft gezien, en Apple is erin geslaagd het meeste goed te doen. Het moderne herontwerp is niet alleen prachtig, maar ook weloverwogen, met een opeenvolging van slimme aanpassingen die samenkomen om een ​​Mac-ervaring te vormen die groter is dan de som der delen.

De nieuwe toevoegingen verbeteren de Mac-ervaring op zinvolle manieren, van het fantastische, aanpasbare Control Center tot het privacyrapport van Safari dat fungeert als je persoonlijke waakhond voor browsen. Niets voelt zich erin gegooid of opgenomen om de cijfers te verzinnen.

De Mac Catalyst-apps zijn de enige echte teleurstelling, en het is jammer dat Apple ze nog steeds niet op het niveau heeft gebracht dat we zouden verwachten. Toch is Big Sur op elke andere manier een indrukwekkende renovatie van het Mac-besturingssysteem, een die een goed voorteken is voor de toekomst van MacOS.