Categories
Articles

De activiteiten van Microsoft zullen tegen 2030 nul afval zijn

Microsoft is van plan om in 2030 geen afval meer te produceren uit zijn activiteiten, zo maakte het bedrijf vandaag bekend. Het beloofde ook tegen 2025 geen plastic meer te gebruiken in zijn verpakking.

Als onderdeel van de doelstelling om geen afval te produceren, zal het bedrijf de zogenaamde ‘circulaire centra’ opzetten om het bedrijf in staat te stellen 90 procent van zijn afval ter plaatse te hergebruiken of te recyclen, in plaats van het naar externe recyclingbedrijven te sturen. Een van de grote items die intern worden gerecycled, zijn de servers die worden gebruikt in de datacenters van Microsoft. Het bedrijf beloofde ook om afval uit zijn eigen productieproces te verwijderen, hoewel van haar leveranciers niet wordt verwacht dat ze zich aan hetzelfde doel van nul afval houden als Microsoft.

MENSEN GOOIDEN IN 2019 WERELDWIJD EEN RECORD VAN 53,6 MILJOEN TON E-WASTE WEG
Vorig jaar stuurden de grootste kantoorcomplexen van Microsoft 3.189 ton afval naar stortplaatsen. De nieuwe toezegging heeft tot doel dat de komende tien jaar op nul te brengen. Maar in vergelijking met afval dat afkomstig is van de kantoren van Microsoft, is e-waste van de gadgets die Microsoft en andere fabrikanten produceren een veel groter probleem. Volgens een rapport uit juli gooiden mensen in 2019 een record van 53,6 miljoen ton e-waste wereldwijd weg . Dat cijfer zal naar verwachting alleen maar groeien. De aankondiging van vandaag van Microsoft zal geen grote deuk maken in al die stapels e-waste, aangezien het bedrijf zich nog niet verantwoordelijk houdt voor wat er gebeurt met de producten die het verkoopt.

“Elektronicabedrijven ontwerpen geweldig voor plezier en efficiëntie, maar de snelle verandering in de vraag van de consument betekent ook dat ze ontwerpen voor veroudering. Dus het nieuwste, coolste product van vandaag wordt de rotzooi van morgen, ”zei Scott Cassel, die het non-profit Product Stewardship Institute oprichtte, in een interview in juli met The Verge na de publicatie van het wereldwijde e-waste-rapport. Cassel en andere voorstanders hebben elektronicabedrijven ertoe aangezet hun producten te ontwerpen die langer meegaan en om apparaten die ze aan het einde van hun levensduur maken, te verzamelen en te recyclen.

Andere belangenbehartigingsgroepen zoals US PIRG hebben Microsoft opgeroepen om zich terug te trekken tegen het voorgestelde recht op reparatie , dat bedrijven zou verplichten informatie over haar producten vrij te geven die consumenten in staat zou stellen om zelf of via derden reparaties uit te voeren. Pleitbezorgers voor het recht op herstelwetten zeggen dat ze kunnen helpen producten in gebruik te houden – en ze van stortplaatsen te houden.

“ER KOMT NOG VEEL MEER”
Microsoft vertelt The Verge dat de hernieuwde focus op het terugdringen van afval zijn standpunt ten aanzien van het ‘recht op reparatie’ niet heeft veranderd. Het heeft echter de Surface Laptop en Surface Pro X zo ontworpen dat ze gemakkelijker dan eerdere modellen uit elkaar te halen en te repareren zijn.

“We zijn absoluut toegewijd aan het verbeteren van de herstelbaarheid van onze eigen producten, maar proberen ook een evenwicht te vinden tussen andere aspecten zoals veiligheid en duurzaamheid, en natuurlijk – waarschijnlijk het belangrijkste voor ons – privacy en beveiliging”, zegt Brian Janous, algemeen directeur van Microsoft van energie en duurzaamheid.

‘Dit is een soort van onze eerste stap op reis’, zegt Janous. “Er komen nog veel meer als we meer leren over hoe we die levenscyclus van afval daadwerkelijk kunnen beïnvloeden.”

De belofte van nul afval is in overeenstemming met een andere belangrijke milieudoelstelling die Microsoft aan het begin van het jaar heeft gesteld: koolstofnegatief worden tegen 2030. Om de klimaatverandering tegen te gaan, kondigde Microsoft in januari aan dat het meer broeikasgassen uit de atmosfeer zal verwijderen dan het in 2030 zal produceren en zal de monumentale taak op zich nemen om alle kooldioxide-uitstoot die het ooit tegen 2050 heeft afgegeven, terug te dringen.