Categories
Articles

Hoe u kunt voorkomen dat uw computer trager wordt

Naarmate de maanden en jaren verstrijken, kan zelfs de krachtigste computer beginnen te vertragen en tekenen van ouderdom vertonen, net als een auto. Maar net als bij uw auto, zijn er stappen die u moet nemen om de sluipende traagheid te minimaliseren en uw laptop zo lang mogelijk zo snel mogelijk te laten werken. Hier zijn een paar eenvoudige stappen die u kunt nemen om te voorkomen dat uw computer trager wordt.

1) Houd programma’s en extensies tot een minimum beperkt
Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Desktopapplicaties en browserextensies zijn meestal de belangrijkste boosdoeners wanneer uw computer trager begint te worden. Hoe meer er met het besturingssysteem te maken hebben, hoe meer werk het moet doen en hoe meer systeembronnen worden opgebruikt.

Denk twee keer na voordat je iets nieuws installeert en vraag jezelf af of je het echt nodig hebt op je systeem. Misschien is er bijvoorbeeld een webversie die u kunt gebruiken , of misschien kunt u een draagbare versie uitvoeren vanaf een USB-stick.

Voor die applicaties en browser plug-ins waar je echt niet zonder kunt, zorg ervoor dat je ze regelmatig opruimt. Alles dat stof op uw systeem verzamelt, moet echt worden verwijderd, om de redenen die we al hebben genoemd – het betekent dat uw besturingssysteem er niet altijd over struikelt.

Er zijn verschillende hulpprogramma’s van derden beschikbaar om uw applicaties en browsers op te ruimen en ervoor te zorgen dat de bloat tot een minimum wordt beperkt, en CCleaner is een van de beste platformonafhankelijke, gratis tools die we hebben gevonden.

Een andere reden waarom dit een goed idee is, is om zoveel mogelijk lokale opslagruimte vrij te houden. Begin met het opraken van de ruimte op de harde schijf en het trage systeem zal snel volgen.

2) Laat niets automatisch starten
Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Veel programma’s willen graag tegelijkertijd opstarten met Windows of macOS, en hoewel ze hierdoor snel in het geheugen kunnen worden geladen wanneer u ze nodig hebt, betekent dit ook dat uw computer steeds meer tijd nodig heeft om op te starten en te functioneren .

Om te controleren wat er naast het besturingssysteem begint, ga je naar het tabblad Opstarten van Taakbeheer op Windows (klik met de rechtermuisknop op de taakbalk om het te starten) of Gebruikers en groepen in Systeemvoorkeuren op een Mac (kijk onder het tabblad Inlogitems).

Het is redelijk om te zeggen dat automatisch starten goed werkt voor sommige toepassingen, met name die u altijd bij de hand wilt hebben, maar als u deze lijst met programma’s tot een minimum kunt beperken, zou u het voordeel van de algehele prestaties moeten zien. Er kan wat vallen en opstaan ​​nodig zijn om uit te zoeken wat de grootste systeembronnen op uw computer zijn.

3) Maak van computerbeveiliging een topprioriteit
Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Een andere veel voorkomende oorzaak van systeemvertragingen zijn ongewenste malware-apps die uw systeem binnensluipen. Niet alleen volledige virussen, maar ook browserextensies die advertentiegegevens verzamelen en onbetrouwbare hulpprogramma’s die zijn gebundeld met echt nuttige software.

Dit komt terug op het punt dat we eerder hebben gemaakt, namelijk dat zeer selectief zijn over wat je installeert, op de lange termijn jou en je computer ten goede komt.

Natuurlijk kunnen ongewenste malware en adware zichzelf ook heimelijk installeren, en dat is waar een bekwaam beveiligingspakket zijn geld kan verdienen. Freeware is om voor de hand liggende redenen erg aantrekkelijk, maar dit is een van die situaties waarin het uitgeven van een paar dollar voor iets professioneels een waardige investering is, op voorwaarde dat je het juiste pakket kiest.

Onze vrienden bij Lifehacker hebben enkele kwaliteitsaanbevelingen voor beveiligingssoftware die op uw Windows- of Mac- machine werkt (u zult minder snel problemen tegenkomen bij de laatste, maar het is nog steeds het overwegen waard).

4) Werk alles regelmatig bij
Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Het bijwerken van uw software en firmware lijkt vaak een hele klus, maar het is om een ​​aantal redenen een van de sleutels tot het in stand houden van een gezond systeem. Het herstelt beveiligingsbugs, het optimaliseert (meestal) code, het voegt nieuwe functies toe en het verbetert de compatibiliteit met alle andere hardware en software die je op je systeem hebt.

Met name bij de moderne versies van Windows, macOS en alle applicaties die erop draaien, is het up-to-date houden van software cruciaal om vertragingen en crashes te voorkomen, daarom worden veel apps nu automatisch op de achtergrond geüpdatet.

Op Windows vindt u de update-instellingen achter het item Update en beveiliging in het hoofddialoogvenster Instellingen (toegankelijk via het menu Start); ga op macOS naar de App Store en klik op het tabblad Updates om te zien wat er beschikbaar is.

5) Vernieuw, reset, herhaal
Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
En op een punt dat verband houdt met de vorige, is het vaak de moeite waard om uw hele computer regelmatig terug te zetten naar de fabrieksstatus, omdat u meestal tegelijkertijd een aantal aanzienlijke prestatieverbeteringen krijgt.

In het niet zo verre verleden werden de voordelen hiervan gecompenseerd door het gedoe om alles opnieuw te moeten formatteren en opnieuw te installeren, maar de meest recente versies van Windows 10 en macOS Sierra maken het hele proces veel eenvoudiger. U kunt het systeem zelfs resetten zonder uw persoonlijke gegevens te verliezen.

Ga in Windows naar Update en beveiliging in Instellingen om aan de slag te gaan ( hier is een uitgebreidere handleiding ); op een Mac, zoek het hulpprogramma Schijfhulpprogramma door uw machine opnieuw op te starten en Cmd + R ingedrukt te houden terwijl deze opnieuw opstart ( volledige gids ).

Je moet ervoor zorgen dat je een back-up hebt van al je belangrijke dingen, en dat je alle software die je nodig hebt gemakkelijk kunt downloaden en opnieuw kunt installeren, maar afgezien van deze kleine ongemakken is het net een veerreiniger voor je systeem en zou het steeds meer moeten stoppen traagheid.

Als laatste, als zesde bonus, overweeg dan om een ​​Chromebook te kopen .