Categories
Articles

Hoe u alles kunt zien wat uw browser over u weet

Zodra u zich op internet aanmeldt, begint u een spoor achter te laten dat meer zegt dan u denkt. Browsers kunnen niet alleen identificeren waar u zich in de wereld bevindt, maar ze verzamelen ook een heleboel andere gegevens, zoals waar uw muis zweeft en wanneer u een privé browservenster start. Hier is een manier om erachter te komen wat je lekt.

Richt uw browser op dit website-experiment genaamd ” Klik ” om te beginnen. Een hele reeks informatie begint op de pagina te stromen, van het aantal cores dat uw computer heeft tot de bewegingen die uw muis maakt.

Illustratie bij artikel getiteld Hoe u alles kunt zien wat uw browser over u weet
Voor het volledige effect zet u uw geluid harder – u wordt bijvoorbeeld uitgescholden omdat u het raam verlaat – maar wees gewaarschuwd dat er vloeken is. De site kan uw activiteit ook vergelijken met de activiteit van andere gebruikers en zelfs informatie zoals uw geslacht raden op basis van de manier waarop u de site gebruikt.

Click is een nogal speels webspeeltje (bekijk de Achievements-pagina als je ze allemaal wilt zien), maar er zijn meer serieuze tools als je een diepere en meer formele duik wilt in alle gegevens die worden opgepikt terwijl je door de internet.

Illustratie bij artikel getiteld Hoe u alles kunt zien wat uw browser over u weet
Webkay geeft ook een uitgebreide lijst weer van alles wat websites over u kunnen leren en raden, zonder expliciete toestemming te vragen, op basis van de gegevens die door uw browser zijn gerapporteerd. Het legt niet alleen uit wat er wordt verzameld, het bevat ook links naar tools die u kunt gebruiken om te voorkomen dat sommige lekken optreden.

In het geval van veel van de vermeldingen kunt u een NoScript-browserextensie installeren (zoals NoScript Security Suite voor Firefox of ScriptSafe voor Chrome), die kunnen voorkomen dat veel standaard snuffelcode voor websites wordt uitgevoerd.