Categories
Articles

Je kent waarschijnlijk niet alle manieren waarop Facebook je volgt

We zijn ons allemaal bewust van de deal die we maken wanneer we ons aanmelden bij Facebook: we komen ergens om vakantiefoto’s te plaatsen en vrienden te stalken , en Mark Zuckerberg mag je passie voor visreizen verkopen aan retailers van visuitrusting. Wat u zich misschien niet realiseert, is hoe diep of uitgebreid de tracking gaat – dus laten we er wat licht op werpen.

Dit alles valt binnen de bevoegdheid van Facebook. U gebruikt zijn diensten en volgens zijn privacybeleid kan het doen wat het wil met de gegevens die u overhandigt: het volledige privacybeleid van Facebook is hier . Er zijn enkele manieren om het bereik van de gegevenszuigende tentakels van Facebook te beperken (en we zullen ze hieronder doornemen), maar uiteindelijk is de enige manier om al je privacy echt terug te krijgen, het verwijderen van je account.

Een deel van de relatie tussen uw acties van Facebook en hoe Facebook die acties gebruikt voor financieel gewin, is meteen duidelijk: zoals een pagina op cola en u ziet meer advertenties voor de koolzuurhoudende drank. Maar minder voor de hand liggend zijn de manieren waarop Facebook de punten tussen de datapunten die het verzamelt, samenvoegt, waardoor een beeld ontstaat van wie je bent en waar je misschien in geïnteresseerd bent – of het 100 procent nauwkeurig is of niet, het maakt niet echt uit, want het kan nog steeds gerichte advertenties verkopen tegen een hoger tarief.

“Alles wat mensen doen, rechtstreeks op Facebook of op sites met een Facebook-knop” Vind ik leuk “, onthult informatie over hen aan Facebook.”
“Zelfs als mensen weten welke gegevens ze Facebook over zichzelf vertellen, zijn ze niet op de hoogte van de soorten correlaties die Facebook op basis van die gegevens kan maken,” vertelde Bruce Schneier , een beveiligingsexpert en collega bij het Berkman Center in Harvard, Gizmodo. ‘Dit is normaal – we hebben de neiging om ons te concentreren op het verzamelen van gegevens, omdat dat gemakkelijker te zien is. Ik denk dat het echte probleem de correlaties zijn, die veel moeilijker te zien zijn. ‘

Neem de analyse van Facebook uit 2014 van welke gebruikers relaties hebben , zelfs als dit niet wordt vermeld in hun profielen. De manier waarop je berichtfrequentie je leven belicht, is een van de correlaties die Facebook kan gebruiken – en dit was drie jaar geleden! De gegevens in het experiment zijn samengevoegd en geanonimiseerd, zegt Facebook, maar het toont het bereik van de digitale bewakingsapparatuur van Facebook. Als u een idee wilt hebben over hoe Facebook uw online gedrag waarneemt en het omzet in advertenties op maat, log dan in op de site en bezoek uw pagina met advertentievoorkeuren .

“Alles wat mensen doen, rechtstreeks op Facebook of op sites met een Facebook-knop” Vind ik leuk “, onthult informatie over hen aan Facebook”, voegt Schneier toe. “Dat is een belangrijk punt: Facebook volgt je zelfs als je niet op Facebook zit, vanwege hun uitgebreide surveillancenetwerk op sites die ernaar linken.”

De grote onthulling
Afbeelding: Facebook
Afbeelding: Facebook
Zelfs als je voorzichtig bent met de adverteerders en bedrijven waarmee je op Facebook communiceert, is het door het scala aan technologieën van het sociale netwerk erg moeilijk om volledig onopgemerkt te blijven terwijl je op internet surft.

Laad de advertentiebeleidspagina van Facebook en je kunt meer te weten komen over enkele manieren waarop je jezelf blootstelt aan enthousiaste adverteerders – Facebook weet wanneer je informatie deelt met een bedrijf, je aanmeldt voor een loyaliteitsprogramma of zelfs items toevoegt aan een winkelwagentje dat u koopt dan nooit.

Naarmate de algoritmen van Facebook slimmer worden, wordt de geautomatiseerde tracking ook slimmer. Gezichtsherkenning is bijvoorbeeld een handige kleine AI-truc die u kunt gebruiken wanneer u alle foto’s wilt oproepen waarin u en uw beste vriend samen zijn geweest, maar het betekent ook dat Facebook u nu op foto’s kan herkennen zonder dat u daadwerkelijk hoeft te gaan om jezelf te taggen, iets dat het platform in Europa in heet water heeft gebracht .

“Als afbeeldingen worden gepost en u bent getagd … wordt gezichtsherkenning voortdurend verfijnd” , vertelde Craig Spiezle, voorzitter van de Online Trust Allowance , aan Gizmodo. ‘Begrijpen gebruikers de implicaties? Als er bijvoorbeeld een groepsfoto is van een project of een evenement, wordt u mogelijk automatisch herkend en getagd. ”

“Instellingen kunnen complex zijn en hoewel ik denk dat [Facebook] probeert kennis te geven van wijzigingen, denk ik dat de typische gebruiker het negeert”, voegt Spiezle toe, terwijl hij zegt dat hoewel deze trackingfuncties in bepaalde gevallen kunnen worden uitgeschakeld, “deze allemaal met een afweging voor de gebruikerservaring ”op het netwerk. Wat betekent dat je, om optimaal te profiteren van wat Facebook mogelijk te bieden heeft, ook veel van je privacy moet weggeven.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Facebook is niet het enige bedrijf dat zich bezighoudt met gezichtsherkenning en het is niet het enige bedrijf dat vragen moet beantwoorden over hoe dit geautomatiseerde scannen kan worden gebruikt om ons in de fysieke wereld te volgen wanneer we ons er niet eens van bewust zijn. Er zijn nog veel meer voorbeelden van hoe Facebook ook aan zijn gebruikersprofielen toevoegt:

Waar je naartoe gaat: het big data-punt dat Facebook krijgt wanneer je zijn mobiele applicaties installeert, is waar je elke seconde van de dag bent. Dit geeft het informatie over de bands die je graag ziet, de toeristische plekken die je leuk vindt en zelfs de individuele winkels waar je tegenkomt . Als je hier niet blij mee bent, kun je deze rechten intrekken op Android en iOS .
The websites you visit: So many websites and third-party services use Facebook technologies, from Like buttons to login options, that Facebook has a pretty good idea of what you’re up to when you’re not actually on Facebook. If you want to limit how this data can be collected and used, then you need to do some tidying up in your Facebook settings.
Your financial status: Even if you never post about your money worries (or joys) on Facebook, it can still build up a fairly good assessment of your financial position to sell on to advertisers. How? By combining data points like your online purchases and where you live, together with records provided by its marketing partners from various sources.
Statusupdates die je bijna plaatst: Facebook kan zien wanneer je op het punt staat iets te schrijven en er dan beter over na te denken, volgens een onderzoekspaper uit 2012 (hoewel de inhoud van je zelfgecensureerde overpeinzingen niet wordt vastgelegd). Als je erover denkt om een ​​dronken roem of een opmerking met weerhaken te maken en er dan beter over na te denken, ziet Facebook je besluiteloosheid.
Apps die u installeert: u hoeft zich niet alleen zorgen te maken over het privacybeleid van Facebook, maar ook over hoe apps van derden uw gegevens gebruiken, terwijl een Facebook-quiz onschadelijk lijkt en de wereld vertelt aan welke bands u hebt gezien een ander datapunt geeft adverteerders. Let goed op de toestemmingen waar apps om vragen en verwijder degene die je niet nodig hebt .
Apps die uw vrienden installeren: slecht nieuws: apps die uw slechte vrienden installeren, kunnen informatie verzamelen die u ook met hen deelt. Om dit te beperken, gaat u naar het gedeelte Apps van Instellingen op Facebook, klikt u op Bewerken onder Apps die anderen gebruiken en verwijdert u vervolgens alle informatiecategorieën die u niet prettig vindt om te delen. Als alternatief, ontvriend de ergste overtreders.
Als je je laag voelt: een andere truc die de algoritmen van Facebook kunnen doen, is een vrij goede schatting maken wanneer je op een laag pitje bent. Dit is een van de datapunten die Facebook belooft dat het niet aan adverteerders verkoopt , maar het is een teken van de manier waarop al deze verschillende signalen van sociale media kunnen worden gecombineerd om een ​​aantal onthullende conclusies over u te trekken.
De andere apps van Facebook: zelfs als je Facebook nauwelijks aanraakt, kan het sociale netwerk nog steeds informatie over jou verzamelen via de andere apps die het bezit, zoals Instagram en WhatsApp . Als je dit wilt voorkomen, kun je het delen van gegevens in WhatsApp uitschakelen , hoewel je er min of meer aan vastzit als je een Instagram-gebruiker bent.
Weet u waar uw gegevens zijn?
Afbeelding: Facebook
Afbeelding: Facebook
Facebook ziet alles wat je doet op het platform, hoewel het wel een behoorlijke hoeveelheid controle biedt over wie nog meer je berichten kan zien en wie niet. Soms zijn deze regels echter niet zo duidelijk gemarkeerd als u zou denken – en met een beetje vakkennis kunnen andere mensen dieper in uw profiel graven dan u misschien leuk vindt.

Michael Bazzell verzamelt openbaar beschikbare online gegevens voor zijn werk als beveiligingsexpert (hij was technisch adviseur bij Mr. Robot ) en kon ons laten zien hoe we de grote informatie die u onthult, kunnen controleren zonder het te weten. Ga eerst hierheen , klik op de Facebook-link aan de linkerkant van de pagina en voer je gebruikersnaam in het veld FB-gebruikersnaam in om je profielnummer te krijgen (een lange reeks cijfers). Log in op Facebook en probeer een van de volgende URL’s om te zien wat jij (of je vrienden) hebben gedaan.

Plaatsen waar u zich heeft ingecheckt: www.facebook.com/search//places-checked-in
Evenementen waar je naar gaat / geïnteresseerd bent: www.facebook.com/search//events
Foto’s waarop je hebt gereageerd: www.facebook.com/search//photos-commented
Facebook-video’s die je leuk vindt: www.facebook.com/search//videos-liked
Je kunt hier gegevens ophalen die niet noodzakelijkerwijs beschikbaar zijn via je profiel en zelfs in sommige gevallen kunnen worden gezien door mensen met wie je geen vrienden bent op Facebook, zolang de berichten openbaar zijn ( hier is waar Mark Zuckerberg incheckt ). Als andere mensen dit soort resultaten met een paar klikken kunnen ontdekken, stel je dan voor wat er diep in de servers van Facebook gebeurt.

“De bovenstaande voorbeelden zijn legaal gedaan en in het kader van de zoektocht van Facebook”, vertelde Bazzell – die niets op Facebook plaatst – ons. ‘Er was niets schaduwrijks. Ik heb alleen openbaar beschikbare details opgehaald. ‘

“Mijn mening is dat alles wat op een sociaal netwerk wordt gepost, openbare gegevens zijn, ongeacht de privacy-instellingen. Ik geef Facebook niet de schuld, ik verwijt ons allemaal dat we de bedrijven die onze gegevens willen niet onderzoeken. Facebook brengt zijn gebruikers geen kosten in rekening voor toegang, maar verdient miljarden dollars. De gebruikers zijn het product. ‘

Het is aan jou of je de services van Facebook (of Google of Apple of Amazon) nuttig genoeg vindt om de afweging van de privacy waard te zijn – maar wat zeker is, is dat we in een nieuw tijdperk van datatracking zitten, een die veel verder gaat dan dat de informatie waarvan we ons bewust zijn dat we ze delen.