Categories
Articles

Bescherm uzelf tegen ransomware met een solide back-upsysteem

Gegevensback-ups kunnen uw huid behoeden voor allerlei soorten IT-ongelukken, zoals het laten vallen van uw laptop in een meer of een virus dat door uw harde schijf blaast. Je zou alles moeten ondersteunen! Dankzij de recente aanval van ransomware is het opnieuw tijd om je back-upsysteem te evalueren, dus je bent voorbereid als een kwaadwillende acteur je computer blokkeert.

Hoe ransomware werkt
Ransomware is er in verschillende vormen, maar in wezen is het een frauduleuze software die toegang krijgt tot uw systeem en al uw bestanden versleutelt en om betaling vraagt ​​om ze te ontgrendelen. Ransomware kan soms met voldoende tijd en moeite worden verwijderd, maar het hangt ervan af hoe het is gecodeerd.

Afbeelding: MalwareHunterTeam
Afbeelding: MalwareHunterTeam
Versleutelde bestanden kunnen niet meer worden gelezen zonder de juiste sleutel, alleen bekend bij de mensen achter de malware. Dit is hetzelfde verbergingsproces dat vaak wordt gebruikt door services om alles te beveiligen, van wachtwoorden tot creditcardnummers.

Microsoft heeft een handige gids over wat ransomware is en hoe u zich ertegen kunt beschermen. Naast het instellen van een van de back-upopties waar we het hieronder over zullen hebben, moet je je besturingssysteem en geïnstalleerde apps up-to-date houden, ervoor zorgen dat je de juiste combinatie van beveiligingstools hebt die je systeem bewaken en dat je niet klikt op onbetrouwbare links .

Uw back-upopties
Het uitleggen van back-upoplossingen vijf of tien jaar geleden was een pijnlijk ingewikkeld proces en het was niet moeilijk te begrijpen waarom de meeste gebruikers zich niet druk maakten. Tegenwoordig is het allemaal veel eenvoudiger.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
De ingebouwde oplossingen voor Windows ( OneDrive ) en macOS ( iCloud ) voldoen direct uit de doos aan uw behoeften. Alles wat u opslaat in mappen die door deze services worden bewaakt, wordt automatisch gesynchroniseerd met de cloud en met uw andere verbonden apparaten.

Zowel Windows als macOS hebben ook meer conventionele back-upopties waarmee u uw bestanden volgens een schema naar een extern apparaat kunt kopiëren. In het geval van Windows heet het Bestandsgeschiedenis en je kunt het vinden in het gedeelte Update en beveiliging van Instellingen. macOS heeft de al lang bestaande Time Machine- optie, beschikbaar als link in het dialoogvenster Systeemvoorkeuren. U kunt dit ook handmatig doen, bijvoorbeeld een keer per maand of eens in de twee weken.

Als u een externe schijf gebruikt, houd deze dan losgekoppeld, tenzij u actief een back-up maakt, zodat deze niet kan worden beïnvloed door malware (meer hierover hieronder), en zorg ervoor dat u ergens anders een kopie heeft naast de plaats waar u bewaar uw computer, anders zou brand, overstroming of inbraak uw huis raken en alles eruit halen.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Als alternatief kunt u betalen voor een service zoals CrashPlan , Carbonite of Backblaze , waarbij de volledige inhoud van uw harde schijf naar de cloud wordt gezogen en veilig wordt bewaard. Deze hebben de neiging om uitgebreider te zijn in wat ze opslaan dan de hierboven genoemde services voor het synchroniseren van aandelen, maar u krijgt meestal geen tweerichtingssynchronisatie met andere computers.

Bescherming tegen ransomware
Als u niet oppast, wordt de ransomeware-codering die op de bestanden op uw lokale computer is toegepast, doorgevoerd naar de bestanden in uw back-up. U moet ervoor zorgen dat één back-up offline wordt opgeslagen (misschien op een losgekoppelde externe schijf, zoals we hierboven vermeldden) of u heeft een soort controle over uw back-upgeschiedenis.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Hoe dit er in de praktijk uitziet, hangt af van de oplossing die je hebt gebruikt. Met Dropbox kun je bijvoorbeeld teruggaan naar oudere versies van je bestanden, maar alleen met Plus- en Business-accounts . Google Drive bewaart ook oudere versies van bestanden gedurende een bepaalde periode, hoewel ze een voor een moeten worden hersteld , dus het resetten van een heel systeem kan erg snel vervelend worden. Het staat technisch bekend als versiebeheer en de meeste back-upservices bieden het in een of andere vorm , dus controleer degene die u gebruikt.

Wat je configuratie ook is, je wilt geen bestanden herstellen wanneer de ransomware nog steeds op de loer ligt: ​​meestal is een volledig systeem wissen en opnieuw instellen vereist, maar aangezien je een aantal uitgebreide back-ups hebt, is dat niet zo eng als het zou kunnen geluid. De algemeen aanbevolen manier van handelen is om het type ransomware waarmee u bent getroffen te lezen en te ontdekken hoe u het kunt verwijderen , en vervolgens Windows of macOS opnieuw te installeren , mocht dat nodig zijn.

Afbeelding: Screenshot
Afbeelding: Screenshot
Met een lege lei en geen ransomware in zicht, kunt u doorgaan met het herstellen van uw bestanden naar hun vorige locaties. Dat kan echter nog steeds een tijdrovend proces zijn, en terwijl je naar de voortgangsbalk kijkt, zou je willen dat je de ransomware in de eerste plaats nooit op je systeem zou laten komen. Nou ja, kunnen wij u helpen met dat ook .