Categories
Articles

Waarom steeds meer videomonitors op USB-C vertrouwen

Net toen het leek alsof we allemaal genoegen hadden genomen met één industriestandaard video-ingang / -uitgang om gebruik van te maken, komt er nog een om de zaken ingewikkelder te maken – je zult nu zien dat USB-C concurreert met HDMI en andere poorten op moderne computers en gaming monitoren. Hier zullen we uitleggen waarom dat gebeurt en wat de voor- en nadelen op de lange termijn voor de consument kunnen zijn.

Het eerste wat je moet begrijpen over de opkomst van USB-C-monitoren is dat USB-C strikt genomen slechts de specificatie is van de fysieke interface van de poort – het staat los van de technologie die door de kabel naar de poort stroomt. Kabels die u op USB-C-poorten aansluit, maken vaak gebruik van USB-technologie, maar niet altijd, en vooral niet als het gaat om video en monitoren (iets wat USB niet zo goed doet).

USB-C-poorten accepteren kabels met een verscheidenheid aan audio- en weergaveprotocollen, waaronder Thunderbolt, DisplayPort en ja, HDMI (hoewel dit veel minder vaak voorkomt dan de eerste twee). Dat is een van de belangrijkste redenen waarom een ​​fabrikant een USB-C-poort op een monitor zou kunnen plaatsen in plaats van een HDMI-poort: het is veel veelzijdiger.

De BenQ PD3220U, met USB-C.
De BenQ PD3220U, met USB-C.
Afbeelding : BenQ
Er zijn nog andere redenen: USB-C-poorten zijn kleiner dan HDMI-poorten en nemen dus minder ruimte in beslag (hoewel dit belangrijker is op een laptop dan op een monitor). USB-C is ook niet kieskeurig over de manier waarop u de kabel naar boven steekt, iets dat niet kan worden gezegd voor HDMI – een belangrijke overweging wanneer u achter een monitor probeert om iets aan te sluiten. USB-C-kabels werken ook beter over langere afstanden.

Als een toegevoegde bonus kunnen deze videotechnologieën met USB-C-pluggen aan het einde vaak een soort USB-overdracht ondersteunen naast video en audio. Een manier waarop dit kan worden toegepast, is om touchscreen-ingangen terug te voeren naar een laptop vanaf een aangesloten monitor, bijvoorbeeld. USB-C-kabels die vanaf uw monitor lopen, kunnen ook worden gebruikt om apparaten op te laden en gegevens te verplaatsen, waardoor ze in feite USB-C-hubs worden.

Natuurlijk betekenen al deze voordelen van de USB-C-standaard – veelzijdigheid, compactheid, gebruiksgemak – dat ze nu heel gewoon worden op laptops, vooral de kleinere en lichtere. Dat stimuleert op zijn beurt de acceptatie op monitoren, aangezien fabrikanten proberen tegemoet te komen aan de grootste segmenten van de markt.

De Microsoft Surface Book 3, met USB-C.
De Microsoft Surface Book 3, met USB-C.
Afbeelding : Microsoft
Moderne MacBooks bieden video-uitvoer via Thunderbolt 3 via USB-C, terwijl recente Surface-hardware DisplayPort 1.4 via USB-C uitvoert. Het behouden van een full-size HDMI-poort op een laptop voegt alleen maar bulk toe.

Hoewel de opkomst van video-over-USB-C ons meer keuze heeft geboden, heeft het ook voor veel meer verwarring gezorgd. Een waarschuwing voor wanneer u daadwerkelijk een USB-C-monitor kiest, of probeert te kiezen tussen een USB-C- en HDMI-monitor: er is een verwarrende mix van combinaties, dus wees zorgvuldig bij uw onderzoek. Begin met uw bronapparaat (waarschijnlijk uw laptop), bepaal precies hoe het video uitvoert en ga van daaruit verder.

De belangrijkste oorzaak van de verwarring is dat niet alle USB-C-poorten hetzelfde zijn gemaakt : alleen omdat een poort USB-C-vormig is, is er niet echt een garantie voor. Niet elke USB-C-poort kan uw apparaten opladen en video-uitvoer (of video-invoer) bieden. Het hangt allemaal af van de keuzes die de fabrikant maakt.

De LG 24MD4KL-B, met USB-C.
De LG 24MD4KL-B, met USB-C.
Afbeelding : LG
Dit geldt trouwens ook voor kabels – dezelfde USB-C-kabel die je telefoon oplaadt, is niet noodzakelijkerwijs in staat om video van je laptop op te nemen en op een groot scherm te zetten. Dit moet duidelijk worden gemaakt wanneer u door productvermeldingen bladert, maar dat is het vaak niet, en daarom moet u voorzichtig zijn met wat u koopt.

Met andere woorden, alleen omdat uw laptop wordt geleverd met een USB-C-poort die video-uitvoer biedt, betekent niet dat u hem gewoon rechtstreeks op een USB-C-monitor kunt aansluiten. Het Google Pixelbook is daar een voorbeeld van: je kunt de USB-C-connector gebruiken om een ​​tweede scherm aan te sluiten, maar je hebt ergens langs de lijn een adapter nodig .

Zoek naar verwijzingen naar “Alt Mode” wanneer u door laptops, kabels en monitoren bladert. Hierdoor kan een USB-C-verbinding meer ondersteunen dan USB (inclusief Thunderbolt en DisplayPort-audio- en video-overdracht). Als je geluk hebt, kun je je computer met één USB-C-kabel op je monitor aansluiten; zo niet, dan heb je een adapter nodig.

De laptops van Apple worden nu standaard geleverd met USB-C.
De laptops van Apple worden nu standaard geleverd met USB-C.
Afbeelding : Apple
HDMI heeft natuurlijk problemen gehad met versies en kabels en implementaties, maar USB-C probeert het moeilijk te overtreffen in termen van complexiteit: bekijk deze oogstrelende (en zeer goed onderzochte) gids voor de verschillende Microsoft Surface USB-C video-uitvoeropties, bijvoorbeeld, of deze briljant diepgaande en noodzakelijkerwijs gecompliceerde uitleg van hoe het toevoegen van een hub de videokwaliteit beïnvloedt die u via USB-C kunt krijgen.

Afgezien van winkelfrustraties en verwarring, zal de HDMI-connectorstandaard niet snel van monitoren (of tv’s) verdwijnen – er zijn te veel videoconsoles, Blu-ray-spelers en kabelboxen om dat te laten gebeuren. Het wordt echter waarschijnlijk nog schaarser op laptops, omdat fabrikanten ruimte willen besparen (terwijl ze ook weten dat USB-C-dongles en -hubs overal beschikbaar zijn voor gebruikers).

Abonneer op onze nieuwsbrief!
Typ uw e-mail

Schrijf me in
Door je te abonneren ga je akkoord met onze gebruiksvoorwaarden en ons privacybeleid .
Het is jammer dat een standaard die aanvankelijk een eenvoudiger, gemakkelijkere manier bood om apparaten aan te sluiten en op te laden, zo gecompliceerd is geworden als het gaat om het overbrengen van video van de ene plaats naar de andere, maar we hopen dat naarmate oudere apparaten worden uitgefaseerd en USB-C komt vaker voor, er zal meer duidelijkheid ontstaan. Onthoud voorlopig dat de gebruiksvriendelijke USB-C-poort op een laptop of monitor verschillende functies kan hebben, die u zorgvuldig moet bekijken.