Categories
Articles

Sidecar gebruiken in macOS Catalina

macOS 10.15 Catalina komt later dit jaar uit, en een van de meest indrukwekkende nieuwe functies is de mogelijkheid om een ​​iPad te gebruiken als een tweede scherm voor een Mac. Het heet Sidecar en het is een van de 5 beste macOS Catalina-functies die in het nieuwe besturingssysteem van Apple zijn ingebakken – vooral voor productiviteitsfans.

Sidecar verandert elke iPad effectief in een draagbare monitor , een met een krachtige interne batterij, waardoor apps en meerdere vensters naar het scherm kunnen worden gesleept en kunnen worden gebruikt met behulp van een muis, toetsenbord of Apple Pencil.

Je kunt het gebruiken met een kabel die is aangesloten tussen je Mac en iPad (die de laatste oplaadt), of zonder. De tech maakt gebruik van een combinatie van Wi-Fi en Bluetooth, dus je kunt 10 meter afstand tussen de twee apparaten plaatsen voordat de verbinding wegvalt.

Beter nog, Sidecar is native gecodeerd in de nieuwste versie van macOS en iPadOS , waardoor Apple’s implementatie van de technologie voor het delen van schermen de soepelste is die we tot nu toe hebben gezien. Het is zelfs goed genoeg om een ​​iPad als tekenpapier te gebruiken wanneer je volwaardige desktop-apps gebruikt.

AANBEVOLEN VIDEO’S VOOR U …
Lees zonder verder oponthoud verder om te ontdekken hoe u Sidecar op macOS Catalina kunt instellen en gebruiken.

Voor we beginnen
Sidecar heeft indruk op ons gemaakt in de korte tijd dat we het hebben gebruikt, maar het is de moeite waard om te weten waar je aan begint als je de knoop doorhakt. Ten eerste moet je een relatief recente Mac gebruiken – blijf lezen voor een lijst met compatibele modellen.

Het is ook vermeldenswaard dat Sidecar, althans voorlopig, op één gebied beperkt is. Het werkt met pixelverdubbeling hard-enabled op alle iPad-modellen, wat betekent dat je een effectief schermoppervlak krijgt van 1024 x 768 op een 9,7-inch iPad met Retina-display en 1366 x 1024 op een 12,9-inch Pro, om geef twee voorbeelden.

Het is niet verschrikkelijk (en alles ziet er prachtig uit), maar als je een spreadsheetfan bent, wil je die draagbare 1080p-monitor waarschijnlijk nog niet laten vallen. SwitchRes, onze go-to display resolutieschakelaar, kon niet worden geladen toen we het op Catalina installeerden – dus aangepaste resoluties staan ​​(vrij letterlijk) voorlopig niet op het menu.

Tot slot, als je het uitgangspunt van Sidecar leuk vindt, maar niet bereid bent om de sprong te wagen, gebruiken twee oplossingen genaamd Luna Display en Duet Display vergelijkbare display-beaming-technologie en bestaan ​​ze al eeuwen. Dat betekent dat ze worden geleverd met extra functies, zoals Windows-compatibiliteit, maar aan de andere kant zijn ze niet gratis, en ze zijn ook niet zo soepel omdat ze geen native macOS-ondersteuning hebben.

Sidecar gebruiken in macOS CatalinaDankzij Sidecar kan een iPad ook dienst doen als tweede scherm (Afbeelding tegoed: toekomst)
1. Zorg ervoor dat u een recente Mac gebruikt
Sidecar werkt op geen enkele oude MacBook, althans niet zonder een Terminal “hack” die we zullen bekijken. Apple heeft niet officieel aangegeven welke Macs wel of niet werken, maar op internet is men het erover eens dat u goed zult zijn in een van deze:

iMac 27-inch (eind 2015 of nieuwer)
MacPro (2016 of nieuwer)
Mac mini (2018)
Mac Pro (2019)
MacBook Air (2018)
MacBook (begin 2016 of nieuwer)
Als u geen van bovenstaande heeft, is niet alles verloren. Reddit-gebruiker u / dotmax heeft ontdekt dat je Sidebar op oudere Macs kunt gebruiken door een Terminal-opdracht uit te voeren.

Mensen die dit hebben gedaan, hebben echter problemen met de beeldkwaliteit gemeld – waarschijnlijk veroorzaakt door oudere hardware – dus wees gewaarschuwd. Dit is misschien een goed moment om onze ultieme gids voor het maken van een back-up van je Mac te lezen .

Ga eerst naar je Dock of Utilities-map en open Terminal. Voer vervolgens de volgende opdracht in en druk op Return:

defaults write com.apple.sidecar.display AllowAllDevices -bool true; defaults write com.apple.sidecar.display hasShownPref -bool true; open /System/Library/PreferencePanes/Sidecar.prefPane
Hierdoor zal een Sidecar-pictogram verschijnen in het paneel Systeemvoorkeuren, en van daaruit kunt u aan de slag.

Sidecar gebruiken in macOS Catalina – upgrade uw MacU moet de nieuwste software gebruiken (Afbeelding tegoed: toekomst)
2. Upgrade uw Mac en iPad
(Afbeelding tegoed: toekomst)
3. Open Systeemvoorkeuren op uw Mac
Zodra zowel uw Mac als uw iPad zijn bijgewerkt, klikt u op ‘Systeemvoorkeuren’ in het Dock. Daar zie je aan de linkerkant een vierkant blauw pictogram met de naam Sidebar. Geef het een klik.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
4. Configureer uw instellingen en start Sidecar
Hier kunt u instellingen inschakelen, waaronder of u de zijbalk van Sidecar (ja, dat is de officiële naam) links op het scherm, rechts of helemaal niet wilt weergeven.

De Touch Bar, die je toegang geeft tot verschillende bedieningselementen op het scherm, kan boven of onder aan het scherm worden geplaatst (of uitgeschakeld), en je kunt ervoor kiezen om dubbel tikken in te schakelen en een aanwijzer weer te geven als je met een Apple Pencil.

5. Start Sidebar
Nadat u uw instellingen heeft geselecteerd, klikt u op de vervolgkeuzelijst onder ‘Verbinden met’ en selecteert u uw iPad in het menu.

Je ziet nu het scherm tijdelijk knipperen terwijl je Mac verbinding maakt met je iPad en Sidecar wordt geactiveerd. En je bent klaar.

Andere mogelijkheden
Als Sidecar eenmaal werkt, zijn er nog een paar functies die u kunt uitproberen, waarvan sommige nuttiger zijn dan andere.

De Touch Bar van Sidecar bevat bedieningselementen op het scherm waarmee u functies zoals LaunchPad en Mission Control kunt schakelen, terwijl u de helderheid, het volume en het geluidsniveau kunt aanpassen. Het is een handige optie als je nog geen MacBook met Touch Bar hebt.

Sidecar kan uw Mac of MacBook een virtuele Touch Bar gevenSidecar kan uw Mac of MacBook een virtuele Touch Bar geven (Afbeelding tegoed: toekomst)
Als u het toetsenbordpictogram een ​​tik geeft (tweede van onderen in de zijbalk), wordt een toetsenbord op het scherm weergegeven dat u kunt gebruiken om in tekstvakken op uw iPad te typen wanneer u niet achter het toetsenbord van uw Mac zit.

Door te pauzeren boven een letter wordt een typemodus in SwiftKey-stijl geactiveerd, die officieel een nieuwe iOS 13- functie is genaamd ‘QuickPath Typing’, in plaats van iets dat in Sidecar is geïntroduceerd. We kunnen het echter op dit moment niet zover krijgen om daadwerkelijk iets te typen.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
Apple heeft ook verschillende modificatiepictogrammen in Sidebar geplaatst, zodat u Command-, Option-, Control- en Shift-modificatoren kunt gebruiken in combinatie met het schermtoetsenbord.

(Afbeelding tegoed: toekomst)
Ten slotte kunt u de positie van het scherm van de iPad van links naar rechts (of omgekeerd) wisselen door op ‘Systeemvoorkeuren’ en vervolgens op ‘Beeldschermen’ te klikken.

Klik en sleep een beeldscherm om het naar de tegenovergestelde positie te verplaatsen. U kunt ook op de macOS-menubalk klikken en deze slepen om deze van het scherm van het ene apparaat naar het andere te verplaatsen (waardoor het ook het hoofdscherm wordt).