Categories
Articles

WhatsApp voegt zoekfunctie toe om gebruikers te helpen virale berichten te ontkrachten

WhatsApp test een nieuwe functie waarmee gebruikers snel de inhoud van virale berichten kunnen doorzoeken om verkeerde informatie te controleren, heeft het bedrijf aangekondigd . Vanaf vandaag verschijnt er een vergrootglaspictogram naast berichten die zijn doorgestuurd via een keten van vijf of meer mensen. Door erop te tikken, wordt online naar de inhoud van het bericht gezocht, met het idee dat dit alle gangbare samenzweringstheorieën of verkeerde informatie in het bericht zou moeten onthullen.

In een screenshot van de functie die door WhatsApp is uitgebracht, gebruikt het het voorbeeld van een virale boodschap die beweert dat “het drinken van vers gekookt knoflookwater COVID-19 zal genezen”. Een zoekopdracht op internet levert drie feitencontrolerende websites op, die deze claim als onwaar markeren. In maart meldde CNN dat medische verkeerde informatie een probleem aan het worden was op de berichtenservice van Facebook.

NA NIEUWE IN APRIL INGEVOERDE VERZENDLIMIETEN
De pogingen van Facebook om verkeerde informatie op WhatsApp te controleren, worden gecompliceerd door de end-to-end-codering van de service, waardoor de inhoud van berichten die op de service worden verzonden, niet kan worden bekeken. Met de nieuwe zoekfunctie geeft WhatsApp gebruikers de mogelijkheid om informatie zelf te controleren, in plaats van dat het bedrijf berichten proactief scant op veelvoorkomende complottheorieën. WhatsApp zegt dat elk bericht dat een gebruiker kiest om te zoeken, rechtstreeks naar zijn browser wordt gestuurd ‘zonder dat WhatsApp het bericht zelf te zien krijgt’.

Dit is slechts de nieuwste maatregel die WhatsApp heeft geïntroduceerd om te proberen de verspreiding van verkeerde informatie op zijn platform te stoppen. In april legde het nieuwe grenzen aan het doorsturen van virale berichten . Na de wijzigingen kunnen virale berichten alleen worden doorgestuurd naar nog één persoon, vanaf de vorige limiet van vijf . WhatsApp zei later dat de maatregel de verspreiding van virale berichten met 70 procent had verminderd , hoewel het onmogelijk is om te weten hoeveel van deze berichten verkeerde informatie bevatten.

De nieuwe zoekfunctie wordt nu geïmplementeerd op iOS, Android en internet in Brazilië, Italië, Ierland, Mexico, Spanje, het VK en de VS.