Categories
Articles

Donkere patronen: de manieren waarop websites ons misleiden om onze privacy op te geven

Open een webbrowser of zet een smartphone aan – vrijwel essentieel voor het moderne leven – en je loopt zo een privacy-mijnenveld binnen. Zoveel weet je. Vooral na het nieuws eerder deze week dat Unroll.me, een populaire service waarmee je je met één klik kunt afmelden voor meerdere e-maillijsten, gegevens verkocht die het uit al je e-mail had gewonnen . Wat u misschien niet beseft, is dat uw overgave aan uw privacy niet zomaar een ongeluk is – het is het doelgerichte ontwerp van een bepaald soort app-makers en webontwerpers die gebruik maken van een praktijk die bekend staat als ‘donkere patronen’.

Wat zijn donkere patronen?
De praktijk van het gebruik van interfaceontwerp, social engineering en andere trucs om gebruikers in een bepaalde richting te leiden, is bekend geworden als “donkere patronen”, een concept heeft zelfs een eigen website , compleet met een schandaal met enkele alarmerende voorbeelden.

“Er lijken meer sites gebruik te maken van donkere patronen dan ooit tevoren.”
We hebben het over bonusaankopen die standaard in uw winkelmandje verschijnen (een truc die nu illegaal is in de EU ), verwarrende mixen van opt-in en opt-out selectievakjes wanneer u zich aanmeldt voor diensten, en andere vormen van misleiding op internet en in apps. Voor je het weet, heb je afgesproken om je locatie voor de komende 40 jaar te delen of je vliegticket per ongeluk te upgraden .

User Experience-adviseur Harry Brignull heeft darkpatterns.org opgezet en heeft zelf de uitdrukking donkere patronen bedacht om te proberen dit soort handigheid te markeren – en te stoppen.

“Het begon met een eenzaam voorbeeld: een goedkope luchtvaartmaatschappij die een louche techniek gebruikte om gebruikers te misleiden om verzekeringen te kopen met hun vluchten,” vertelde Brignull aan Gizmodo. “Ik kwam op het idee dat het, door ze een pakkende naam te geven en ze bekend te maken, het bewustzijn van de consument zal vergroten en bedrijven ervan zal weerhouden ze te gebruiken.”

Het voorbeeld dat de creatie van Dark Patterns inspireerde. U koopt hier een verzekering en voltooit uw boeking niet. (Afbeelding: donkere patronen)
Het voorbeeld dat de creatie van Dark Patterns inspireerde. U koopt hier een verzekering en voltooit uw boeking niet. (Afbeelding: donkere patronen )
Brignull wijst op twee bijzonder relevante soorten donkere patronen op het moderne web: Friend Spam en Privacy Zuckering (ja, genoemd naar de oprichter van seriële overtreder Facebook ). Je bent ze in het verleden waarschijnlijk al eens tegengekomen.

Vriend Spam
Met Friend Spam wordt u gevraagd toegang te geven tot uw lijst met contacten, zogenaamd voor uw eigen voordeel – om vrienden te vinden die u misschien kent op een bepaalde service. Maar wat er in de meeste gevallen gebeurt, is dat je vrienden worden gespamd met uitnodigingen om deel te nemen aan de nieuwe instant messenger die je test.

Je wilt een sterk netwerk, nietwaar? (Afbeelding: Screenshot)
Je wilt een sterk netwerk, nietwaar? (Afbeelding: Screenshot)
Het is een achterbakse tactiek – en de poging van LinkedIn om één versie ervan te gebruiken, kostte het uiteindelijk rond de $ 13 miljoen . Je zult een versie ervan (vaak minder agressief) vinden die door bijna elk socialemediabedrijf wordt gebruikt, inclusief Facebook en Twitter. Er is geen manier om er zeker van te zijn of u op het punt staat uw contactenlijst te bombarderen met spam, afgezien van wat googlen om te zien of de site die u gebruikt een serieuze overtreder is. Of u kunt gewoon voorkomen dat u de service ‘Vrienden zoeken via e-mail’ allemaal samen gebruikt.

Privacy Zuckering
Privacy Zuckering behandelt alle manieren waarop bedrijven proberen u ertoe te brengen meer over uzelf te delen. Ben je ooit uitgenodigd om wat extra vakken op je Facebook-bio in te vullen? Of een hoop onnodige informatie bijdragen bij het online proberen van een gratis credit score? Dan ben je Zuckered.

Verbindt u of nodigt u uit? (Afbeelding: Screenshot)
Verbindt u of nodigt u uit? (Afbeelding: Screenshot)
Privacy Zuckering is iets minder flagrant dan vroeger. Consumenten worden steeds slimmer op internet. Daarom is volgens Brignull veel van deze praktijk achter de schermen verplaatst, via voorwaarden die je niet kunt vermijden als je een bepaalde site of een sociaal netwerk wilt gebruiken.

Donkere patronen vermijden
Er zijn nog veel meer voorbeelden (zie @darkpatterns ): standaard premiumselecties maken, of het steeds moeilijker maken om zich af te melden voor services , of ervoor zorgen dat zeer verschillende opties er teveel op lijken . Bedrijven vertrouwen vaak op u om niet op te merken wat er aan de hand is of om het te druk te hebben om er iets aan te doen.

Volgens Brignull heeft de goedkope luchtvaartmaatschappij die zijn initiatief opriep sindsdien de weg hersteld, maar andere bedrijven hebben het gat opgevuld .

“Het initiatief voor donkere patronen heeft tot op zekere hoogte gewerkt, maar het web is een heel grote plaats”, zegt Brignull. ‘De situatie is volwassen geworden.’

“Zodra gebruikers zich bewust worden van een bepaald soort truc, beginnen de sites het enigszins te veranderen, zodat gebruikers niets meer merken.”
De ethiek van donkere patronen is ook niet altijd duidelijk. Uber zou bijvoorbeeld beweren dat het app-ontwerp meer geld oplevert voor chauffeurs en leidt tot een betere service voor passagiers, zelfs als je de chicste Uber bestelt terwijl je liever iets goedkoper hebt. Maar andere gebruikerservaring (UX) ontwerpkeuzes gaan ongetwijfeld de grens over naar regelrechte misleiding.

Chris Nodder , een UX-consultant en auteur van Evil by Design , zegt dat het voor gebruikers moeilijk is om voorop te blijven lopen. “Zodra gebruikers zich bewust worden van een bepaald soort truc, beginnen de sites het enigszins te veranderen, zodat gebruikers niets meer merken”, vertelde hij Gizmodo. “En meer sites lijken gebruik te maken van donkere patronen dan ooit tevoren.”

‘Misschien denken ze dat omdat andere sites het doen, ze dat ook mogen doen.’

“Het dark patterns-initiatief heeft tot op zekere hoogte gewerkt, maar het web is een heel grote plaats. De situatie is volwassen geworden. ‘
Nodder wijst de gebruikelijke verdachte aan als bijzonder problematisch: voorwaarden. In Evil by Design citeert hij het voorbeeld van een softwarebedrijf dat een beloning verborg in hun algemene voorwaarden – het duurde vier maanden en 3.000 downloads voordat iemand deze claimde.

“De algemene voorwaarden worden gepresenteerd op een moment dat je een heel andere taak probeert uit te voeren”, zegt hij “[Ze zijn] een barrière tussen jou en het gebruik van de app, dus het is geen wonder dat mensen de grote glimmende ‘volgende raken ‘knop in plaats van het hele ding door te lezen.’

Gebruikers moeten ook uitkijken voor apps en sites die stukje bij beetje informatie of rechten proberen te verzamelen, aldus Nodder. Deze donkere patroonpogingen bevatten meestal een aantal eenvoudig klinkende redenen voor het verzamelen van de informatie, zoals apps die beweren dat locatiegegevens u willen laten zien wanneer uw vrienden in de buurt zijn.

‘Als je één lang formulier zag met alle velden met persoonlijke gegevens erop, zou je het nooit invullen’, zegt Nodder. ‘Tegen de tijd dat je je realiseert, ben je meestal zo geïnvesteerd dat het moeilijk is om te stoppen.’

Onze beide experts stellen voor om u te informeren over waar u zich mogelijk voor aanmeldt en om de voordelen af ​​te wegen die u ervoor terugkrijgt. Sites zoals Dark Patterns en Servicevoorwaarden niet gelezen kunnen helpen, maar het maakt niet uit hoe sinister de trucs zijn, het is aan ons allemaal om te verduidelijken waar we mee instemmen. Uiteindelijk kunt u in de toekomst misschien beter minder apps en services gebruiken.