Categories
Articles

De complete gids voor het gebruik van externe opslag op iOS en iPadOS

Apple heeft een groot aantal nieuwe functies in iOS 13 en iPadOS 13 geïntroduceerd , en een van de belangrijkste is native ondersteuning voor externe opslag – het betekent dat je thumbdrives , externe diskdrives en digitale camera’s kunt aansluiten en de inhoud van die apparaten in de iOS- en iPadOS-app Bestanden. Dit is hoe het werkt.

De meeste thumbdrives en geheugenkaartlezers die op de USB-C- of Lightning-poort zijn aangesloten, zouden prima moeten werken, met of zonder een adapter-dongle (het is bekend dat Apple’s Lightning-naar-USB- en Lightning-naar-USB 3-camera-adapters werken, bijvoorbeeld ).

Evenzo zullen externe harde schijven met hun eigen voeding – die aangesloten zijn op het lichtnet – waarschijnlijk ook werken, indien nodig bekabeld met een adapter-dongle. Het lijkt erop dat de iPad Pro mogelijk grotere schijven aankan dan de iPhone, maar we kunnen u geen exact overzicht geven van wat wel en niet werkt.

Illustratie bij artikel getiteld De complete gids voor het gebruik van externe opslag op iOS en iPadOS
Schermafbeelding : Gizmodo
Ook is tot op zekere hoogte onduidelijk de situatie met draagbare harde schijven die hun stroom onttrekken aan de aangesloten datapoort: het lijkt alsof deze niet werken tenzij je een aangedreven USB-hub tussen de schijf en het Apple-apparaat plaatst. Sommige gebruikers melden dat ze meerdere stations en kaarten tegelijk verbinden via een hub .

Wat het formatteren betreft, heeft Apple geen officiële documentatie, maar over het algemeen, als de schijf kan worden bekeken door macOS, kan deze doorgaans ook worden bekeken door iOS en iPadOS. Apple zegt dat de indelingen Ex-FAT, FAT-32, HSF + en APFS worden ondersteund wat betreft externe opslag, dus NTFS wordt weggelaten. Dit betekent dat een harde schijf rechtstreeks uit een Windows-apparaat wordt getrokken en op uw iPad wordt aangesloten, mogelijk niet werkt, maar het gebruik van opslagapparaten die al met zowel macOS als Windows werken.

Als u opslagruimte koopt die speciaal is bedoeld voor gebruik met een iPhone of iPad, kunt u het beste een USB-stick kopen met een Lightning- of een USB-C-connector, afhankelijk van het apparaat waarmee u hem aansluit – en of je kunt er enkele recensies van vinden van mensen die de schijf al hebben laten werken met iOS en iPadOS, des te beter.

Illustratie bij artikel getiteld De complete gids voor het gebruik van externe opslag op iOS en iPadOS
Schermafbeelding : Gizmodo
In ons geval hebben we een FAT32-geformatteerde USB-stick aangesloten op een iPad Pro met iPadOS 13, via deze $ 69 adapter-dongle , die prima werkte. We hebben ook een paar SD-kaarten geprobeerd die uit camera’s zijn gehaald en via deze $ 18 USB-C-kaartlezer zijn geplaatst . Uw kilometerstand kan variëren, maar wat u ook aansluit en hoe u het ook heeft gedaan, wat u in de daadwerkelijke Bestanden-app ziet, moet hetzelfde zijn.

Tik in de Bestanden-app op iOS en iPadOS op het tabblad Bladeren (indien nodig) en de bijgevoegde schijf zou moeten verschijnen, naast links naar de opslag aan boord van de iPhone of iPad, en links naar uw cloudopslagservices (inclusief iCloud Drive). U kunt door mappen en bestanden bladeren en voorbeelden bekijken, net zoals u dat kunt met lokale bestanden.

De Bestanden-app doet ook dienst als media-viewer, dus u kunt de nieuwe functionaliteit gebruiken door een USB-flashstation vol films mee te nemen voor uw volgende reis en de Bestanden-app te gebruiken om ze te bekijken zonder de bestanden over te dragen naar uw daadwerkelijke Apple-apparaat.

De opties voor het markeren en delen van bestanden worden normaal weergegeven en als u op de menuknop tikt (de knop met drie stippen aan de rechterkant), kunt u vervolgens bestanden labelen, delen, kopiëren, dupliceren, verwijderen en hernoemen, en nog veel meer. Het is ook mogelijk om het bestand naar je iPhone of iPad te kopiëren via de optie Opslaan in bestanden .

U kunt desgewenst op bestanden tikken en slepen om ze te kopiëren, zolang de bestemmingsmap op het scherm staat. Tik ondertussen op Selecteren en je kunt meerdere bestanden tegelijk uitkiezen om te kopiëren, verplaatsen, verwijderen of wat dan ook.

Illustratie bij artikel getiteld De complete gids voor het gebruik van externe opslag op iOS en iPadOS
Schermafbeelding : Gizmodo
Werkelijk alles wat u kunt doen op het tabblad Bestanden met de bestanden op uw iPhone of iPad, u kunt ook bestanden gebruiken die op externe opslagapparaten verschijnen. Misschien wel het meest gebruikt is de optie om bestanden van en naar je iPhone of iPad over te zetten, maar we kunnen zien dat veel mensen gebruik maken van de mogelijkheid om ook snel bestanden te bekijken.

U kunt ook nieuwe mappen op uw externe schijf maken. Tik op een leeg gebied van het bestandsbrowsergebied en houd vast en kies vervolgens Nieuwe map . Het zoeken naar bestanden kan natuurlijk ook worden beperkt tot een aangesloten externe schijf.

Niet elk bestandsformaat wordt ondersteund wat betreft het bekijken en openen van delen van Bestanden, maar zelfs als het bestandstype niet wordt herkend, laten iOS en iPadOS je het bestand in de map zien (en je kunt deze bestanden verplaatsen en kopiëren als normaal).

Vergeet niet dat iPadOS nu ondersteunt dat meerdere instanties van dezelfde app ook naast elkaar zijn geopend. Bestanden is een van de apps die met de functie werkt: Split View of Slide Over gebruiken is een andere optie die je hebt om bestanden tussen twee locaties te slepen (meestal één op je externe opslagapparaat en één op je iPhone of iPad).

Illustratie bij artikel getiteld De complete gids voor het gebruik van externe opslag op iOS en iPadOS
Schermafbeelding : Gizmodo
Sommige apps van derden ondersteunen directe toegang tot externe opslagapparaten, zodat u niet elke keer de app Bestanden hoeft te doorlopen. Adobe Lightroom kan bijvoorbeeld rechtstreeks naar uw foto’s gaan, terwijl Apple Mail bestanden als bijlagen van externe en interne opslagstations kan halen.

Hetzelfde geldt voor het delen en exporteren van bestanden: zoek naar de optie Opslaan naar bestanden wanneer u bijvoorbeeld een afbeelding exporteert vanuit een afbeeldingseditor en u kunt de externe schijf als optie kiezen, evenals de interne iPhone- of iPad-opslag .

Voor een eerste stap in het ondersteunen van externe opslag is dit eigenlijk een zeer solide upgrade van Apple, ondanks de problemen met adapter-dongles en afzonderlijke voedingen. Er is hier ook in de toekomst veel potentieel, vooral als toekomstige iPhones en iPads zich bij de iPad Pro’s voegen om USB-C te ondersteunen.