Categories
Articles

Chrome, Firefox of Safari gebruiken om al uw slechte wachtwoorden te wijzigen

Wachtwoorden zijn lange tijd een kwetsbare manier geweest om uw online accounts te beschermen, daarom zijn maatregelen zoals tweefactorauthenticatie nu zo wijdverbreid. Webbrowsers voegen ook meer functies toe om goede wachtwoordgewoonten te promoten.

Chrome, Firefox en Safari hebben allemaal functies die u waarschuwen als u een wachtwoord gebruikt dat om welke reden dan ook moet worden gewijzigd. De nieuwe Microsoft Edge onthoudt wachtwoorden voor u, maar waarschuwt u niet voor slechte of blootgestelde (althans nog niet – de vernieuwde versie debuteerde eerder dit jaar).

We raden nog steeds aan om een wachtwoordbeheerder te gebruiken als de beste en veiligste manier om al uw inloggegevens te blijven beheren, omdat u een hele reeks andere functies bovenop krijgt (en de services werken ook op meerdere apparaten).

Maar het gebruik van het ingebouwde waarschuwingssysteem van uw browser is zeker beter dan niets. Hier leest u hoe u uw wachtwoorden kunt beheren in Chrome, Firefox en Safari.

Chrome
Illustratie bij artikel getiteld Chrome, Firefox of Safari gebruiken om al uw slechte wachtwoorden te wijzigen
Screenshot : Chrome
De wachtwoordbeheerder van Chrome is gekoppeld aan uw Google-account en let op wachtwoorden die u op andere plaatsen invoert, zoals apps op Android. Open het Chrome-menu (drie stippen, rechtsboven) en kies vervolgens Instellingen en wachtwoorden om de manager te openen.

Bovenaan uw wachtwoordlijst ziet u een waarschuwing als een van uw inloggegevens betrokken is geweest bij een datalek, niet sterk genoeg is of wordt gebruikt in meerdere accounts. Klik op Wachtwoorden controleren om een ​​test uit te voeren. U kunt ook naar dezelfde service gaan door naar de pagina Wachtwoordcontrole op internet te gaan.

De test zal eventuele problematische wachtwoorden opleveren. Google controleert verschillende online bronnen om datalekken op te sporen en zal ook wachtwoorden markeren die worden herhaald of die “voor de hand liggende uitdrukkingen, eenvoudige toetsenbordpatronen en afzonderlijke woorden” gebruiken, waardoor ze gemakkelijk te raden zijn. U kunt naast het wachtwoord zien wat het probleem is.

Google biedt u, indien mogelijk, de relevante links om uw wachtwoorden op die andere sites meteen te wijzigen, hoewel u niet altijd op precies de juiste webpagina terechtkomt. Als u in het veld klikt om een ​​nieuw wachtwoord in te voeren, zou Google u een sterk wachtwoord moeten aanraden als u er zelf geen wilt bedenken. (Bonus: u hoeft het niet te onthouden, omdat het wordt opgeslagen in uw Google-account.)

Als u Chrome gebruikt en bent ingelogd met uw Google-account, wordt er een waarschuwing weergegeven wanneer u zich aanmeldt bij een account met een wachtwoord dat op de een of andere manier is weergegeven of gecompromitteerd. U kunt ervoor kiezen om hetzelfde wachtwoordbeheerscherm te openen via de pop-upwaarschuwing. Om deze waarschuwing uit te schakelen, gaat u naar de pagina chrome: // vlaggen en zet u de vlag Wachtwoordlekdetectie op Uitgeschakeld . (Maar we raden u aan om het aan te houden – het is nuttige informatie.)

Firefox
Illustratie bij artikel getiteld Chrome, Firefox of Safari gebruiken om al uw slechte wachtwoorden te wijzigen
Schermafbeelding : Firefox
Firefox slaat ook uw wachtwoorden voor u op en synchroniseert ze tussen apparaten. Om uw wachtwoorden te beheren, opent u het Firefox-menu (drie regels, rechtsboven) en kiest u Voorkeuren en Privacy en beveiliging . Onder de kop Logins and Passwords ziet u de inloggegevens die Firefox heeft opgeslagen en kunt u deze indien nodig wijzigen.

Wat Firefox niet doet, is u waarschuwen voor wachtwoorden die zijn gedupliceerd of zwak zijn. Als u zich op een aanmeldingspagina bevindt, worden er willekeurige sterke wachtwoorden voor u voorgesteld, zodat u die optie kunt gebruiken om ervoor te zorgen dat uw wachtwoorden moeilijk te raden zijn, maar u geen waarschuwingen krijgt over bestaande wachtwoorden.

U kunt waarschuwingen krijgen over datalekken die uw inloggegevens hebben blootgelegd met behulp van een zelfstandige tool genaamd Firefox Monitor (deze kan feitelijk worden gebruikt met of zonder de Firefox-browser). Voer een van uw e-mailadressen in en Firefox Monitor vertelt u of u zich zorgen hoeft te maken.

Voor meer functies en onmiddellijke waarschuwingen over inbreuken, maak een gratis Firefox-account aan en gebruik dit om u aan te melden bij Firefox Monitor. U kunt de status van verschillende e-mailaccounts tegelijkertijd volgen en gedetailleerde informatie krijgen over welke van uw accounts op internet zijn weergegeven, inclusief de specifieke soorten gegevens die zijn gelekt (zoals wachtwoorden of betalingsgegevens) ).

Volg een van de koppelingen Deze schending oplossen om het probleem op te lossen. U kunt meer lezen over de daadwerkelijke schending en de link Wachtwoord wijzigen voor deze site volgen om naar de relevante site te gaan en uw wachtwoord te wijzigen. Firefox Monitor geeft ook een waarschuwing weer als u een site bezoekt die betrokken is geweest bij een groot datalek en begint in te loggen.

Safari
Illustratie bij artikel getiteld Chrome, Firefox of Safari gebruiken om al uw slechte wachtwoorden te wijzigen
Schermafbeelding : Safari
Safari onthoudt en synchroniseert uw gegevens op meerdere apparaten die aan uw Apple ID zijn gekoppeld. Vanuit de Safari-browser op macOS kunt u naar uw wachtwoorden gaan door het Safari-menu te openen en vervolgens Voorkeuren en wachtwoorden te kiezen .

Je ziet een klein geel uitroepteken naast elk wachtwoord waar een probleem mee is – zoals in, het wachtwoord is een duplicaat of kan gemakkelijk worden geraden. Klik op het gele pictogram om te zien wat het probleem is en om een ​​weblink te krijgen die u kunt gebruiken om uw wachtwoord meteen te wijzigen. U kunt ook elk item in de lijst selecteren en op Details … klikken om de link te vinden.

Net als bij Chrome en Firefox, zal Safari u sterke wachtwoorden voorstellen als het detecteert dat u zich ergens op internet aanmeldt voor een nieuw account. Het zal deze sterke wachtwoorden dan ook voor u onthouden, zodat u toegang kunt krijgen tot sites en apps zonder uw inloggegevens te verdubbelen of zwakke te kiezen.

Er is momenteel geen functie om uw gebruikersnamen en wachtwoorden te controleren op datalekken, maar dat komt met macOS Big Sur . Naast het ontdekken van dubbele wachtwoorden en zwakke wachtwoorden, waarschuwt Safari u ook als uw inloggegevens hun weg naar het web hebben gevonden. Wanneer de software dit najaar uitrolt, kunt u onder Safari, Voorkeuren en Wachtwoorden zien welke sites zijn gehackt. Er verschijnt een geel waarschuwingslabel naast alle gehackte wachtwoorden die u in iCloud Keychain heeft opgeslagen, naast een link om het wachtwoord te wijzigen. Safari scherpt zijn gegevensregistratiebeveiliging nog verder aan in de volgende versie van de browser, met een nieuwe Privacy Report-functie die u vertelt welke sites zijn geblokkeerd om u op internet te volgen.