Categories
Articles

Apple belooft Thunderbolt te ondersteunen op zijn nieuwe ARM-Macs

Apple neemt afstand van Intel’s chipsets ten gunste van zijn nieuwe, op maat ontworpen ARM-chips – maar het bedrijf belooft dat het Intel’s Thunderbolt USB-C-connectiviteitsstandaard op nieuwe Apple siliciumcomputers zal blijven ondersteunen, ondanks het ontbreken van Intel-processors.

“Meer dan tien jaar geleden werkte Apple samen met Intel om Thunderbolt te ontwerpen en te ontwikkelen, en tegenwoordig genieten onze klanten van de snelheid en flexibiliteit die het elke Mac biedt. We blijven ons inzetten voor de toekomst van Thunderbolt en zullen het ondersteunen op Macs met Apple-silicium ”, aldus een woordvoerder van Apple in een verklaring aan The Verge .

Hoewel er enige bezorgdheid was dat Apple mogelijk de ondersteuning voor Thunderbolt op de aankomende Macs zou verliezen, is het logisch dat Apple zich aan de standaard houdt, aangezien het had geholpen bij het ontwikkelen van de originele Thunderbolt-standaard in samenwerking met Intel.

“WE BLIJVEN ONS INZETTEN VOOR DE TOEKOMST VAN THUNDERBOLT EN ZULLEN DEZE ONDERSTEUNEN OP MACS MET APPLE SILICON.”
Ondanks die samenwerking heeft Apple echter nog geen Thunderbolt-ondersteuning geboden voor alle producten buiten Macs met Intel-processor – met name de ARM-gebaseerde iPad Pro van Apple onderscheidt zich door een normale USB-C-poort, geen Thunderbolt 3-connector. De ARM-gebaseerde Developer Transition Kit van Apple beschikt ook alleen over standaard USB-C-poorten.

Het nieuws komt als Intel zijn aankomende Thunderbolt 4-standaard heeft beschreven , die zal zijn gebaseerd op de USB4-specificatiestandaard en die dezelfde USB-C-connector gebruikt die Thunderbolt 3 vandaag al doet. Zowel Thunderbolt 3 als Thunderbolt 4 bieden meer gegarandeerde functies (zoals de mogelijkheid om externe beeldschermen van stroom te voorzien of laptops op te laden) in vergelijking met de standaard USB 3- en USB4-standaarden waaruit ze zijn opgebouwd, en bieden een consistentie die reguliere USB-C-standaarden kan vaak erg ontbreken.

Vooral Thunderbolt 4 biedt dezelfde snelheden van 40 Gbps die Thunderbolt 3 had geboden, maar voegt nog strengere hardwarevereisten toe voor fabrikanten: apparaten moeten twee 4K-schermen of één 8K-scherm kunnen ondersteunen en PCIe-gegevensoverdracht mogelijk moeten maken snelheden tot 32 Gbps – wat een zegen zou moeten zijn voor externe opslag en externe GPU’s.

Apple zal naar verwachting voor het einde van 2020 zijn eerste ARM-gebaseerde Macs lanceren en verwacht binnen twee jaar zijn productassortiment volledig over te zetten op zijn eigen chips.