Mijn Facebook-account heeft jarenlang praktisch inactief gezeten. Het is een nostalgisch overblijfsel uit het verleden waardoor ik af en toe de geheugenstrook van de eerste twee decennia van mijn leven kan bewandelen. Maar het is ook een zwakke schakel in mijn digitale privacy. Ik weet al jaren dat Facebook constant meekijkt en me bestudeert terwijl ik door het internet dwaal. Toch heb ik nooit de moed verzameld om mijn account te verwijderen en voor eens en voor altijd plat te branden. Tenminste, tot vorige week.
De laatste spijker in de Facebook-kist
Een paar dagen geleden merkte ik dat ik met grote ogen naar de lijst van alle bijna 1.400 websites en apps staarde die gegevens over mij hebben verzameld en die met Facebook hebben gedeeld. Ik keek naar de tool Off-Facebook Activity, een van de recente toevoegingen aan de reeks beveiligingsopties van Facebook voor gebruikers die ik toevallig tegenkwam. Even later zweefde mijn cursor over de knop Account verwijderen.
Off Facebook-activiteitstool
Facebook weet veel van je. Na de talloze controverses en privacy “bugs” wist u dat waarschijnlijk al. Waar de meeste mensen echter niet bekend mee zijn, is het enorme netwerk van derden waardoor Facebook bijna elke app die je gebruikt kan binnendringen en de data-superkracht wordt die het vandaag is.
Beschouw Facebook als een moderne, geavanceerde Rolodex met geavanceerde profielen van miljarden mensen. Elk profiel bevat hordes ingewikkelde persoonlijke details over uw gedrag, zoals uw interesses, waar winkelt u graag, wanneer winkelt u, welke apparaten heeft u en meer.
Maar Facebook is niet de enige die verantwoordelijk is voor het onderhouden van deze database. De trackers van het sociale netwerk zijn ingebouwd in honderdduizenden apps en websites. Ze verzamelen allemaal gegevens en voegen ze toe aan dit digitale profiel van jou. In ruil daarvoor kunnen deze apps en websites profiteren van de zakelijke tools van Facebook die hen helpen u te begrijpen en u zeer persoonlijke ervaringen te bieden.
Hoe werkt de activiteitentool buiten Facebook?
Zoals de naam al doet vermoeden, vermeldt de pagina Off-Facebook Activity elke app of website die je heeft gevolgd en de informatie met Facebook heeft gedeeld. De lijst biedt een opmerkelijke en zenuwslopende kijk op hoe actief bedrijven u online volgen. U kunt ook zien hoeveel van uw “interacties” ze hebben opgenomen en zien wanneer hun trackers u voor het laatst hebben bekeken. Een interactie kan van alles zijn, van het toevoegen van een artikel aan uw winkelwagentje tot het klikken op een link.
Uit Facebook-activiteitenlijst
Bovendien benadrukt de activiteitshub buiten Facebook de ware omvang van de inspanningen die advertentiebedrijven zoals Facebook doen om u in de gaten te houden, en ook hoe ze zelfs de meest onschadelijke gegevens kunnen gebruiken, zoals een apparaat-ID om u te identificeren. – ongeacht of u bent aangemeld bij Facebook.
Een van de apps in mijn activiteit buiten Facebook is bijvoorbeeld een workout-app genaamd Seven. Ik heb Seven geen enkele toestemming gegeven, maar het bedrijf weet wat voor soort oefeningen ik doe, en op basis daarvan kan Facebook me gezondheidsgerelateerde advertenties laten zien die passen bij mijn specifieke behoeften.
Evenzo was LinkedIn, waar ik afgelopen weekend vijf minuten besteedde aan het beantwoorden van een paar openstaande berichten, er op de een of andere manier in geslaagd om 200 van zulke kleine stukjes informatie te loggen en te delen met Facebook.
Hoe de activiteitentool buiten Facebook te gebruiken
Op de off-Facebook Activity-pagina zelf onthult Facebook niet welke specifieke interactie een app of website heeft ingediend. U heeft echter de mogelijkheid om dat te achterhalen door een archief van al uw Facebook-gegevens te downloaden . Het is beschikbaar in de map ‘advertenties en bedrijven’ van het archief.
Gegevens van derden buiten Facebook-activiteit
Maar al snel zul je ontdekken dat de meeste van deze interacties het label ‘Aangepast’ dragen en dat je niet echt kunt achterhalen wat voor soort gegevens deze apps en websites van derden delen met Facebook.
Aangepaste evenementen worden door een bedrijf zelf ontwikkeld om tegemoet te komen aan een specifieke actie die ze mogelijk op hun website of app hebben. Facebook stelt voor om contact op te nemen met het bedrijf zelf als je meer over hen wilt weten.
Gelukkig, wat Facebook aan transparantie mist, maakt het goed. Hoewel het voor u bijna onmogelijk is om erachter te komen wat voor soort informatie een bepaald bedrijf opslaat, biedt de activiteit buiten Facebook voldoende inzichten om te weten of u vertrouwd bent met de intensiteit van de beveiligingspraktijken. De activiteit buiten Facebook heeft verschillende opties die u kunt afstemmen om het verzamelen van gegevens door derden te weigeren of te beperken.
Wat u kunt doen om het verzamelen van Facebook-gegevens door derden te beperken
Deze opties zijn aanwezig onder Instellingen > Uw Facebook-informatie > Uit Facebook-activiteit . Hier moet u eerst klikken op “Beheer uw activiteiten buiten Facebook” om door uw activiteiten buiten Facebook te bladeren. Wanneer u een specifieke app of website selecteert, laat Facebook zien hoeveel interacties het heeft geregistreerd, wanneer het voor het laatst gegevens van dit bedrijf heeft ontvangen en een optie om te voorkomen dat het bedrijf uw informatie in de toekomst deelt.
Facebook zegt dat wanneer u zich afmeldt, het de identificatie verwijdert (zoals een apparaat-ID, e-mail of telefoonnummer) waarmee het de verzamelde gegevens aan uw persoonlijke profiel kan koppelen. Het blijft de gegevens echter anoniem ontvangen.
Evenzo, wanneer u al uw activiteiten buiten Facebook verwijdert met de knop “Geschiedenis wissen” bovenaan, behoudt Facebook de gegevens, maar deze zijn niet langer aan u gekoppeld. Als iemand bijvoorbeeld zijn geschiedenis heeft gewist, weet het sociale netwerk dat er een winkelwebsite is bezocht, maar kan het niet vertellen wie dat bezoek heeft gebracht.
telefoon gehackt
Grafische trends voor digitale trends
Ook bovenaan vindt u een verontrustende opmerking die waarschuwt: “Sommige van uw activiteiten verschijnen hier mogelijk niet.” Dit, vertelt Facebook me, is het soort gegevens dat het van een derde partij heeft ontvangen maar niet helemaal kan verifiëren dat het van jou is.
Bovendien kunt u Facebook vragen om ook helemaal geen gegevens van derden meer aan u te koppelen. Dit heeft geen significante invloed op uw Facebook-ervaring zelf. De advertenties zijn simpelweg niet meer afgestemd op uw interesses. Om dit te doen, klikt u op Toekomstige activiteit beheren en schakelt u de schakelaar ‘Toekomstige activiteit buiten Facebook’ uit.
Als alternatief, als je net als ik bent en ronduit geschokt door deze openbaring, kun je altijd je Facebook-account vernietigen. Die optie is bij Instellingen > Uw Facebook-informatie > Deactivering en verwijdering . Facebook belooft dat het uw gegevens permanent verwijdert na 30 dagen nadat u het verwijderingsproces hebt gestart.
Het is vermeldenswaard dat het in zijn beleid ook vermeldt dat “kopieën van uw informatie kunnen achterblijven na de 90 dagen in back-upopslag die [Facebook] gebruikt om te herstellen in het geval van een ramp, softwarefout of ander gegevensverlies. [Facebook] kan uw gegevens ook bewaren voor zaken als juridische kwesties, schending van voorwaarden of maatregelen om schade te voorkomen. ”
Het kan echter zijn dat je Facebook nooit echt kunt ontsnappen. De kans is groot dat zelfs nadat u uw account heeft begraven, het sociale netwerk uw “schaduwprofiel” zal behouden en bijwerken. Als dit gebeurt, hoef je alleen maar trackers op je telefoon en browser te blokkeren om ervoor te zorgen dat geen enkele app of website je gegevens nog steeds heimelijk naar Facebook stuurt.