Categories
Articles

Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts

Daar wil je gewoon doorgaan met wat informele Facebooking, maar ineens kun je geen toegang krijgen tot je account – en wat je dacht dat je gebruikersnaam en wachtwoord waren, werkt niet meer. Als je merkt dat je bent buitengesloten van een van je sociale media-accounts, haal dan diep adem en volg deze stappen.

We kunnen niet elk afzonderlijk account dekken, maar we geven u het officiële en niet-officiële advies voor de belangrijkste. Als de service waarmee u problemen ondervindt hier niet wordt vermeld, moeten de herstelstappen sterk op elkaar lijken en kunt u meestal wat nuttige hulp vinden via de standaard ondersteuningskanalen van de app.

Geen paniek
Illustratie bij artikel getiteld Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts
Schermafbeelding : Gizmodo
Het is zenuwslopend om buitengesloten te zijn van uw sociale media-accounts, maar het hoeft niet rampzalig te zijn. Zoals de Hitchhiker’s Guide to the Galaxy het uitdrukt: geen paniek. De grote platforms hebben allemaal stappen genomen om met deze situatie om te gaan, en hoewel hun meedogenloze gegevensverzameling zorgwekkend is, betekent dit wel dat ze de apparaten en locaties kennen waarmee u gewoonlijk inlogt – wat uw zaak kan helpen.

Tegelijkertijd wilt u niet zelfgenoegzaam worden over een inbreuk, waardoor hackers in het ergste geval toegang kunnen krijgen tot andere verbonden accounts en de accounts van vrienden en familie. Als je ergens bent buitengesloten, is het verstandig om eerder dan later te beginnen met het proces om de schade te minimaliseren.

Voordat u dat doet, controleert u nogmaals of u driemaal controleert of u uw inloggegevens correct invoert – het klinkt voor de hand liggend, maar typefouten gebeuren bij de besten van ons. De meeste wachtwoordvelden hebben een tuimelschakelaar om de tekst die u invoert zichtbaar te maken in plaats van deze achter sterretjes te verbergen, dus schakel dit in om te controleren of uw wachtwoord de juiste is. Als uw browser of telefoon u automatisch probeert aan te melden, probeer dan uw inloggegevens handmatig in te voeren om te zien of dat werkt.

Controleer uw apparaten
Illustratie bij artikel getiteld Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts
Schermafbeelding : Gizmodo
Afhankelijk van de app of site die u gebruikt en wat er met uw account is gebeurd, bestaat de kans dat u op sommige apparaten nog steeds bent aangemeld, zelfs als u op andere bent buitengesloten. Als je een alternatieve computer of een telefoon (of tablet!) Hebt, kijk dan of je nog steeds toegang kunt krijgen tot het betreffende account.

Probeer indien mogelijk uit te loggen bij alle andere sessies en wijzig vervolgens uw wachtwoord op het apparaat waarop u nog steeds toegang heeft tot uw account. De afmeldingsoptie mag niet zo moeilijk te vinden zijn: op Facebook is dit bijvoorbeeld de knop Afmelden bij alle sessies onder de kop Waar je bent ingelogd , op het tabblad Beveiliging en inloggen van de hoofdpagina van Facebook-instellingen . Als iemand je account op een ander apparaat gebruikt, worden ze hiermee opgestart (hoewel dit ook betekent dat je opnieuw moet inloggen op al je andere gadgets).

Terwijl u zich in uw accounts bevindt, is het altijd een goed idee om een ​​aantal goede beveiligingspraktijken te volgen die op elk moment van toepassing zijn: schakel authenticatie in twee stappen in waar het wordt aangeboden (wat nu vrijwel overal is) en bewaar het aantal apps van derden verbonden met uw account tot een minimum .

Controleer uw verbonden accounts
Illustratie bij artikel getiteld Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts
Schermafbeelding : Gizmodo
Over verbonden accounts gesproken, we raden u aan een controle uit te voeren van uw andere belangrijke accounts, vooral die verbonden met degene waarmee u problemen heeft, en vooral als u hetzelfde wachtwoord gebruikt voor een paar van hen (wat u absoluut niet mag doen) om deze reden).

Als u zich niet bij een van de anderen kunt aanmelden of als u verdachte activiteiten in welke vorm dan ook opmerkt, moet u deze stappen opnieuw doorlopen, uw wachtwoord wijzigen en uitloggen bij andere sessies (als u kunt) en de officiële herstelprocessen voor de betrokken accounts.

Dit strekt zich uit tot uw e-mailaccount, wat misschien de manier is waarop uw apps voor sociale media in de eerste plaats zijn aangetast. Als een ongewenste bezoeker omleidingen heeft ingesteld in uw inbox, kunnen ze mogelijk e-mails met wachtwoordherstel onderscheppen die u verzendt (zie hieronder), dus het is belangrijk dat u ervoor zorgt dat u uw e-mails kunt ontvangen en dat ze veilig zijn (controleer voor recente activiteit en aanmeldingen op het account en voor eventuele doorstuurfilters waarvan u niet herkent dat ze zijn ingesteld).

Werk door het herstelproces
Illustratie bij artikel getiteld Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts
Schermafbeelding : Gizmodo
Zoals we al zeiden, zijn Facebook, Twitter , Instagram, Snapchat en anderen goed ingesteld om met ontoegankelijke accounts om te gaan, dus je bent in goede handen. Op hetzelfde scherm waar u problemen ondervindt bij het inloggen, zou u enkele opties voor accountherstel moeten zien, die op zijn minst een link voor het opnieuw instellen van het wachtwoord bevatten (verzonden naar uw gekoppelde e-mailaccount, dus zorg ervoor dat u erbij kunt komen en houd een uw spam-map in de gaten houden voor het geval dat).

Probeer voor Facebook eerst een wachtwoordreset uit, wat voldoende zou moeten zijn om u weer binnen te krijgen: Ga naar de pagina Vind uw account om aan de slag te gaan en voer uw e-mailadres in. Als dat niet werkt of om welke reden dan ook geen optie is, zal dezelfde pagina u door een aantal andere opties leiden om weer toegang te krijgen tot uw account, zoals het identificeren van een paar van uw vrienden op uw Facebook-foto’s, wat zou moeten bewijzen dat u wie je zegt dat je bent.

Op Twitter lijkt het herstelproces erg op elkaar. Vraag om te beginnen een nieuwe wachtwoordlink aan die u via dit formulier naar uw geregistreerde e-mailadres kunt sturen . Als u het door u gebruikte e-mailadres niet meer weet, accepteert Twitter in plaats daarvan een gebruikersnaam of een mobiel telefoonnummer. Als je via deze kanalen geen opties meer hebt, raadt Twitter je aan een supportticket in te dienen .

Illustratie bij artikel getiteld Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts
Schermafbeelding : Gizmodo
Wat Instagram betreft , volg de link Hulp bij inloggen op het inlogscherm als je geen toegang hebt tot je account zoals normaal. U kunt uw e-mailadres, gebruikersnaam of telefoonnummer gebruiken om een ​​link voor het opnieuw instellen van het wachtwoord naar u te e-mailen. Als je nog steeds geen geluk hebt (als de e-mail niet aankomt of niet werkt), probeer dan de optie Meer hulp nodig? link in de app, die u stapsgewijze instructies geeft voor het herstellen van uw account.

De meeste andere sociale media-accounts werken op een vergelijkbare manier, met opties voor het opnieuw instellen van het wachtwoord op hetzelfde scherm als waarmee u zich probeert aan te melden. Tenzij iemand toegang heeft gekregen tot uw account en het geregistreerde e-mailadres heeft gewijzigd, zou u binnen enkele minuten weer in uw app moeten zijn.

Als een e-mailreset geen optie is, moet u doorgaans rechtstreeks contact opnemen met het ondersteuningsteam van het platform en een andere methode gebruiken om weer binnen te komen, zoals het beantwoorden van vragen over het account of het identificeren van de apparaten waarmee u gewoonlijk inlogt. Daarom is het altijd een goed idee om van tevoren verschillende opties voor accountherstel in te stellen, zoals vertrouwde contacten op Facebook die kunnen instaan ​​voor uw identiteit als uw account wordt gehackt.

Vertel het aan je vrienden
Illustratie bij artikel getiteld Wat te doen als u geen toegang meer heeft tot uw sociale media-accounts
Schermafbeelding : Gizmodo
Over vertrouwde contacten gesproken – of ‘vrienden’ zoals ze vaak worden genoemd – het is een verstandig idee om hen te laten weten dat je problemen hebt gehad met het openen van je account, zo niet meteen, zodra je weer in je verschillende apps bent en sites.

Slechte acteurs proberen vaak andere accounts te compromitteren zodra ze er een hebben bereikt door onveilige links naar uw contacten te verspreiden, dus mensen hierover waarschuwen kan een domino-effect voorkomen waarbij een hele reeks accounts wordt ontgrendeld. Een snelle tweet of Facebook-update zou het doen, of zelfs een groepstekst als je de ouderwetse route verkiest.

Dit heeft als extra bonus dat u uw vrienden en familieleden aanmoedigt om de beveiliging van hun accounts serieus te nemen, waardoor u in de toekomst beter beschermd blijft. Met andere woorden, houd een potentieel hackprobleem niet voor u.