Categories
Articles

Wat Thunderbolt 4 betekent en hoe het computergebruik kan veranderen

Technologiestandaarden blijven niet lang stil, of het nu USB , DisplayPort of wifi is , ze krijgen voortdurend nieuwe vaardigheden en een nieuw nummer dat aan het einde van hun naam is geplakt. Het nieuwste protocol dat zich een weg baant naar de massa van de consument is Thunderbolt 4. De komst ervan zal waarschijnlijk een grote impact hebben op de laptop- en desktopcomputermarkt, en hier is alles wat u erover moet weten.

Als Thunderbolt helemaal nieuw voor je is, een snelle samenvatting: het is een hardware-interface die in 2011 formeel is gelanceerd op een apparaat door Intel en Apple, een standaard om twee apparaten met elkaar te verbinden, en een die andere standaarden zoals PCI Express (PCIe bevat) ), DisplayPort en (met de komst van Thunderbolt 3) USB-C voor de eigenlijke eindconnector.

Zoals we eerder hebben uitgelegd , is USB-C een fysiek connectortype, geen standaard voor het verschuiven van 1 en 0 s (in feite ondersteunt het verschillende van deze standaarden, waaronder USB en DisplayPort). Deze connectoren worden vaak ontwikkeld in combinatie met USB-technologie (zoals USB 3.0), waar verwarring snel kan ontstaan ​​- en nog meer wanneer Thunderbolt 3 besluit om ook gebruik te maken van USB-C-verbindingen.

Er bestaat nog steeds verwarring over hoe Thunderbolt 3 en USB-C in elkaar passen.
Er bestaat nog steeds verwarring over hoe Thunderbolt 3 en USB-C in elkaar passen.
Afbeelding : Thunderbolt
Het is eigenlijk een beetje ingewikkelder dan dat, omdat niet alle USB-C-poorten Thunderbolt 3-poorten zijn, hoewel alle Thunderbolt 3-poorten USB-C ondersteunen (we weten het, we weten het). Hoewel elk USB-C-apparaat werkt met een Thunderbolt 3-poort, werkt niet elk Thunderbolt 3-apparaat met een USB-C-poort zonder de Thunderbolt 3-extra’s.

Als het op de connector aankomt, is Thunderbolt 3 als USB-C verbeterd. Topklasse laptops zoals de MacBook Pro en de Dell XPS 13 gebruiken USB-C met Thunderbolt 3, zodat ze zowel Thunderbolt- als USB-randapparatuur kunnen ondersteunen – de XPS 13 heeft eigenlijk twee standaard USB-C-poorten en twee USB-C- met Thunderbolt-3-poorten, die u laten zien hoe ingewikkeld dit kan zijn voor de gemiddelde consument.

U kunt elke USB- of Thunderbolt-schijf of beeldscherm aansluiten op een van de Thunderbolt 3-poorten op uw Dell XPS 13, en het zou werken; echter, alleen schijven en beeldschermen die USB gebruiken, werken gegarandeerd met de standaard USB-C-poort zonder Thunderbolt 3, hoewel sommige Thunderbolt-apparaten zouden werken, met bepaalde beperkingen (bijvoorbeeld lagere snelheden). Hopelijk is dat nu glashelder …

Illustratie voor artikel met de titel Wat Thunderbolt 4 betekent en hoe het de computer kan veranderen
Afbeelding : Thunderbolt
Dit is allemaal een vrij lange inleiding, maar het is belangrijk om het te behandelen om Thunderbolt 4 goed te begrijpen. Verwarring en meerdere standaarden profiteren op dit moment niet echt van iedereen, en dus brengt Thunderbolt 4 Thunderbolt en USB (zowel het connectortype als het overdrachtsprotocol) ) dichterbij dan ooit tevoren. Langdradige uitleggers zoals degene die we zojuist hebben meegemaakt, zouden hopelijk binnenkort naar de geschiedenis moeten worden gestuurd.

USB 4 leent veel standaarden van Thunderbolt 3, wat betekent dat Thunderbolt 4 ze weer kan lenen en de twee technologieën nog dichter bij elkaar kan brengen. In feite is een van de belangrijkste verbeteringen in Thunderbolt 4 de toepassing van USB 4-standaarden – de maximale bandbreedte blijft hetzelfde als in Thunderbird 3, 40 Gbps.

Sommige van de minimumvereisten veranderen echter, vereisten die moeten zijn ingesteld om de Thunderbolt 4-badge te verdienen. Dat 40Gbps-cijfer is nu een minimumvereiste in plaats van een potentieel maximum, dus laptops kunnen geen verschillende Thunderbolt-poorten hebben met verschillende snelheden, en alle Thunderbolt 4-poorten moeten twee 4K-schermen tegelijk kunnen voeden (voorheen optioneel met Thunderbolt 3).

Er bestaat nog steeds verwarring over hoe Thunderbolt 3 en USB-C in elkaar passen.
Er bestaat nog steeds verwarring over hoe Thunderbolt 3 en USB-C in elkaar passen.
Afbeelding : Thunderbolt
De theoretische limiet voor met name PCIe-gegevensoverdracht is 32 Gbps, terwijl Thunderbolt 4 ook zijn maximale prestaties kan behouden in kabels tot twee meter (zes en een halve voet) lang. Thunderbolt 3, prestatieniveaus kunnen veranderen afhankelijk van de lengte van de gebruikte bekabeling.

Een Thunderbolt 4-laptop moet minimaal één poort hebben die het apparaat kan opladen met een capaciteit van 100 W, terwijl Intel’s VT-d virtualisatietechnologie (die beschermt tegen directe geheugenaanvallen door bepaalde delen van het geheugen te isoleren) nu als vereiste moet worden ingebouwd; in de Thunderbolt 3-specificatie is dit een optie. Een andere vereiste van Thunderbolt 4 is dat laptops moeten kunnen worden opgeladen via een Thunderbolt-dock en uit de slaapstand moeten worden gehaald wanneer er een is aangesloten.

De USB-C-connector blijft natuurlijk behouden en Thunderbolt 4-producten werken wanneer ze op Thunderbolt 3-poorten worden aangesloten, zelfs als de prestaties niet helemaal zijn wat ze zouden zijn met een volledig Thunderbolt 4-compatibele reeks poorten, kabels en apparaten. Bovendien zullen Thunderbolt 4-docks een paar extra trucs kunnen opleveren met betrekking tot het aantal verschillende apparaten waarmee ze verbinding kunnen maken in dezelfde configuratie.

Illustratie voor artikel met de titel Wat Thunderbolt 4 betekent en hoe het de computer kan veranderen
Afbeelding : Thunderbolt
Hoewel de vergelijking tussen Thunderbolt 3 en Thunderbolt 4 er niet zo opwindend uitziet, rechtvaardigt een meer naadloze compatibiliteit met USB en het verhogen van de minimumvereisten de nieuwe nummerstoot – het zou eindelijk wat verwarring en giswerk uit het gebruik van Thunderbolt moeten halen.

Thunderbolt 4-compatibiliteit komt op laptops met de introductie van de Tiger Lake-processors van Intel, die naar verwachting in de zeer nabije toekomst op de markt zullen komen. Als fabrikanten dat willen, moeten ze voor het einde van het jaar Thunderbolt 4 in hun apparaten kunnen integreren. Met andere woorden, let op deze ruimte.

En waar blijven Macs en de overstap naar Apple Silicon ? Zoals je hebt gemerkt, gebruiken de iPad Pro USB-C-poorten USB in plaats van Thunderbolt, hoewel Thunderbolt 3 standaard is op de MacBook Pros en MacBook Air. Zelfs als Apple afstand neemt van Intel-processors, zei het in een verklaring aan The Verge en anderen dat het zich blijft inzetten voor “de toekomst van Thunderbolt” – waarvan we hopen dat het zowel Thunderbolt 4 als Thunderbolt 3 betekent.