Categories
Articles

Je telefoon staat op het punt om veel sneller op te laden, maar dat is misschien geen goede zaak

Terwijl we geduldig wachten op de volgende doorbraak in de levensduur van de batterijtechnologie , zien we veel innovatie in het opladen van batterijen. Fabrikanten bouwen telefoons die sneller dan ooit tevoren kunnen worden geperfectioneerd, terwijl nieuwe technologieën zoals galliumnitride (of GaN) het snel opladen nog sneller maken. Dit is wat u moet weten en waar u op moet letten.

De snelheid waarmee uw telefoon van nul naar 100 procent gaat qua batterijduur, is afhankelijk van twee factoren: uw telefoon en uw oplader. Het kopen van een krachtigere oplader maakt geen verschil, tenzij je telefoon de stroom kan ondersteunen, dus een telefoon met de nieuwste snellaadtechnologie laadt niet op maximale snelheid op zonder een geschikte oplader.

De iPhone 11 wordt bijvoorbeeld geleverd met een 5W-oplader in de doos, maar kan meer sap ondersteunen. Koop een voedingsadapter van 18 W (en een USB-C-naar-Lightning-kabel) en de handset laadt in ongeveer de helft van de tijd van niets op tot vol. Dit is niet altijd duidelijk wanneer u nieuwe apparaten koopt, maar het is de moeite waard om op te letten.

Het vermogen van een lading, gemeten in W of watt vermogen, is stroom (gemeten in ampère of milliampère) vermenigvuldigd met spanning (gemeten in volt). Je hebt waarschijnlijk gemerkt dat je telefoon sneller oplaadt via het stopcontact dan de USB-poort van je laptop, en dat is waar deze basisvergelijking binnenkomt.

Illustratie voor artikel getiteld Uw telefoon staat op het punt veel sneller op te laden, maar dat is misschien geen goede zaak
Afbeelding : Oppo
Dit concept wordt vaak uitgedrukt door de analogie van een waterrad als het apparaat dat u probeert aan te drijven, met volt als de waterdruk en versterkers als de fysieke grootte van uw slang – beide factoren zijn van invloed op hoeveel water er doorheen komt en hoe snel het wiel wordt aangedreven. Het is geen perfecte analogie, maar het is dichtbij genoeg om je het juiste idee te geven.

Met een batterij is het misschien beter om te denken aan een emmer die je probeert te vullen met water. Je kunt een waterpistool, een tuinslang of een andere emmer gebruiken om de vulling te doen, maar zowel de waterdruk als de hoeveelheid water die je tegelijk kunt verplaatsen, heeft invloed op hoe lang je moet wachten op een volle emmer.

Zelfs als de afmetingen van de batterij (emmer) hetzelfde blijven, zijn fabrikanten aan het uitzoeken hoe ze sneller kunnen worden gevuld met elektrische lading (water): door meer energie (water) sneller te verplaatsen. Je hoeft niet per se de onderliggende fysica te begrijpen, maar zo werkt snel opladen. Laders worden meestal vermeld in termen van vermogen of watt (zoals die Apple verkoopt), maar u ziet mogelijk ook verwijzingen naar versterkers en volt.

Verschillende telefoonfabrikanten hebben verschillende ideeën over het toepassen van snellaadtechnologie en zolang ze zowel de telefoon als de oplader bedienen, kunnen ze met hun eigen oplossing komen. De officiële Qualcomm Quick Charge-standaard (tot versie 4 nu) wordt gebruikt op de Samsung Galaxy S20 en kan tot 45W aan stroom verbruiken met de juiste oplader.

Illustratie voor artikel getiteld Uw telefoon staat op het punt veel sneller op te laden, maar dat is misschien geen goede zaak
Afbeelding : RavPower
Door samen te werken, beheren de oplader en de telefoon in een snellaadconfiguratie slim stroom en spanning om zoveel mogelijk stroom door te pompen, terwijl ze ook de batterij van je telefoon koel en veilig houden tegen ongewenste explosies. Het grootste deel van het snellaadwerk wordt meestal vroeg in de reis gedaan, van nul tot 100 procent, omdat lithium-ionbatterijen toleranter zijn voor sneller opladen.

De Warp Charge die OnePlus gebruikt (die eigenlijk een licentie heeft van Oppo) verhoogt bijvoorbeeld de stroom om het vermogen te vergroten en de extra warmte door de oplader te verminderen, in plaats van deze door te geven aan de telefoon. De batterijkoeling op de telefoon is ook verbeterd, waardoor het wattage dat een telefoon tegelijk kan opnemen, toeneemt.

Oppo heeft ondertussen net zijn 125W flash-charge-technologie onthuld, hoewel deze nog niet in een echte telefoon is verschenen. De nieuwe technologie kan blijkbaar in slechts 20 minuten een batterij van 4000 mAh uit niets vullen. Elk onderdeel van het systeem, van de batterij-microcontroller tot de laadpompen , is ontworpen om de efficiëntie te verbeteren, hoewel fabrikanten terughoudend zijn om de fijnere details van hun innovaties met de hele wereld te delen.

Net als andere vergelijkbare soorten snel opladen die we hebben gezien (inclusief Oppo’s eerdere inspanningen), maakt de snellaadtechnologie van 125 W gebruik van een dual-cell batterij: u laadt effectief twee batterijen tegelijkertijd parallel op, wat gaat pushen verhoog de snelheid van opladen nog verder.

Illustratie voor artikel getiteld Uw telefoon staat op het punt veel sneller op te laden, maar dat is misschien geen goede zaak
Afbeelding : Hyper
Dit nieuwste Oppo-systeem maakt ook gebruik van een opkomende technologie die bekend staat als galliumnitride of GaN. Je zult nu fabrikanten vinden die GaN gebruiken in hun gebundelde accessoires, en het begint ook te verschijnen in opladers van derden . Het verbetert de efficiëntie van het laadproces en betekent dat de laders zelf kleiner kunnen zijn.

Op technisch vlak vervangt galliumnitride silicium als halfgeleider in de oplader. Simpel gezegd, het draagt ​​elektriciteit efficiënter over, en aangezien de kosten voor het plaatsen van GaN in telefoonladers dalen, is het logisch dat telefoonfabrikanten hiernaartoe verhuizen. Uiteindelijk zouden opladers voor grotere apparaten dit voorbeeld moeten volgen, wat betekent dat je geen enorme power brick met je laptop hoeft te sjouwen – iets veel kleiner zal het doen.

GaN-opladers zijn grotendeels compatibel met bestaande laptops en telefoons, en de HyperJuice-oplader die oorspronkelijk op Kickstarter werd gefinancierd, geeft je een idee van wat je kunt verwachten: een compacte oplader die snel tot vier apparaten tegelijk kan opladen, dankzij de efficiëntieverbeteringen die het brengt silicium over.

Er is één probleem met dit alles, en dat is misschien de reden waarom de grootste spelers op de markt niet zo geïnteresseerd zijn in snel opladen: het betekent mogelijk dat je batterij niet zo lang meegaat , omdat de componenten meer belast worden en degraderen sneller. Fabrikanten ontwerpen hun opladers en batterijen om deze achteruitgang tegen te gaan, maar het is duidelijk dat snel opladen niet goed is voor de gezondheid van de batterij van je telefoon – het is gewoon een kwestie van hoeveel erger is dan standaard opladen, en of je klaar bent om te accepteren de afweging voor een snel afgetopt apparaat.