Categories
Articles

12 beveiligingstrucs om online veilig te blijven

Is internet geen geweldige plek om te verkennen? Maar net als elke andere aantrekkelijke bestemming, als je jezelf niet veilig houdt, verdwijnt de attractie snel. Gelukkig heb je geen diploma in geavanceerde netwerken nodig om jezelf online te beschermen – je hoeft alleen maar deze 12 beveiligingstips te lezen en er acht op te slaan, waardoor het risico dat er iets misgaat tot een minimum moet worden beperkt.

1) Houd uw software up-to-date
Illustratie bij artikel getiteld 12 Security Tricks to Stay Safe Online
Stille upgrades kunnen af ​​en toe vervelend (en kostbaar ) zijn, maar ze zijn een groot deel van het beschermen van je, daarom vinden de updates voor de meeste besturingssystemen en browsers nu naadloos plaats. Pas updates toe wanneer u hierom wordt gevraagd in al uw toepassingen, niet alleen in uw browser, en wees op uw hoede dat oudere hardware stof op uw netwerk achterlaat.

2) Verkort uw browser
Verwijder de browserextensies die u niet gebruikt en volledig vertrouwt, omdat ze de prestaties kunnen vertragen of zelfs kunnen bespioneren wat u van plan bent als u niet voorzichtig bent. Open de extensiepagina in uw browser naar keuze en u zult waarschijnlijk een paar plug-ins en add-ons ontdekken waarvan u niet eens op de hoogte was – zorg ervoor dat u waar mogelijk bij de basis blijft .

3) Schakel authenticatie in twee stappen in
Illustratie bij artikel getiteld 12 Security Tricks to Stay Safe Online
Vrijwel iedereen tegenwoordig, van Google tot Apple tot Microsoft , biedt u de mogelijkheid om authenticatie in twee stappen (of authenticatie in twee stappen) in te stellen voor uw accounts. In wezen gebruik je een sms- of app-code om je wachtwoord en gebruikersnaam aan te vullen wanneer je inlogt op een nieuw apparaat. Google heeft het proces ook net iets eenvoudiger gemaakt.

4) Controleer de activiteit op uw rekeningen
Op sommige sites, waaronder Facebook, Twitter en Gmail, kun je actieve aanmeldingen controleren om te zien of er verdachte activiteiten plaatsvinden waarvan je niet op de hoogte bent (zoals iemand die vanaf de andere kant van de wereld toegang tot je Twitter heeft). Het is een goed idee om alle verbonden apps die u niet regelmatig gebruikt op te starten om uw blootstelling te verminderen.

5) Bescherm het vergrendelingsscherm van uw telefoon
Illustratie bij artikel getiteld 12 Security Tricks to Stay Safe Online
Als iemand uw telefoon opneemt en deze geen vergrendelingsschermbeveiliging heeft, kunnen ze toegang krijgen tot uw sociale media-accounts en webbrowser (waarschijnlijk compleet met gesynchroniseerde gebruikersnamen en wachtwoorden). Voeg een patroon, een pincode of een vingerafdruk of twee toe, maar zorg ervoor dat u iets toevoegt waardoor ongewenste bezoekers niet rechtstreeks op uw telefoon kunnen inloggen.

6) Bescherm uw laptopaccount
Hetzelfde geldt voor uw laptop- of desktopaccount, vooral als uw browser is ingesteld om automatisch in te loggen op de sites en apps die u elke dag gebruikt. Voeg een wachtwoord of een andere beveiligingsmethode toe en zorg ervoor dat Windows of macOS is ingesteld om een ​​wachtwoord te vereisen wanneer het ontwaakt of een screensaver afsluit, niet alleen elke keer dat het helemaal opnieuw opstart.

7) Omarm end-to-end encryptie
Illustratie bij artikel getiteld 12 Security Tricks to Stay Safe Online
Versleutelde berichten kunnen door niemand anders worden gelezen dan door de afzender en de ontvanger, zelfs niet als iemand anders wil gaan snuffelen. Zoek naar site-URL’s die met HTTPS beginnen (ze zouden een groen hangslot in de adresbalk van uw browser moeten aangeven) en gebruik volledig gecodeerde berichtenplatforms ( zoals WhatsApp of Signal ) voor de meest gevoelige discussies.

8) Wees voorzichtig met openbare wifi
Het probleem met openbare wifi is dat het openbaar is – je kunt doorgaan, maar dat geldt ook voor iedereen. Dat betekent dat je voorzichtiger moet zijn met de bestanden die je deelt, de websites die je bezoekt en misschien wat VPN-software moet installeren als je dat nog niet hebt gedaan. We hebben een volledige gids geschreven om voor jezelf te zorgen op openbare netwerken in plaatsen zoals hotels en coffeeshops.

9) Deel niet meer dan nodig is
Illustratie bij artikel getiteld 12 Security Tricks to Stay Safe Online
Onthoud dat netwerken zoals Instagram en Twitter standaard openbaar zijn, dus vrijwel iedereen kan zien waar je bent en wat je doet als je te veel deelt: vermijd bijvoorbeeld geo-tagging van foto’s met je thuis- of werkadres. Facebook is genuanceerder en heeft publieksinstellingen voor elk bericht dat je zou moeten gebruiken.

10) Controleer uw key accounts
Kan iemand uw bank of netwerkprovider bellen en zich voordoen als u? Weet je het zeker? Controleer nogmaals of belangrijke informatie over u die voor beveiligingsdoeleinden kan worden gebruikt (verjaardagen, huisdierennamen, adressen) niet online beschikbaar is en profiteer van alle extra beveiligingsfuncties die door de belangrijkste bedrijven in uw leven worden aangeboden.

11) Krijg hulp bij online beveiliging
Illustratie bij artikel getiteld 12 Security Tricks to Stay Safe Online
Er zijn tal van gratis en betaalde beveiligingstools om uw online activiteiten in de gaten te houden en een extra beschermingslaag bovenop uw browser toe te voegen – kies een betrouwbare en houd deze up-to-date. Sommige van deze tools zijn misschien wat overdreven ijverig, maar het is de moeite waard om hun hulp in te roepen als dit betekent dat je problemen moet vermijden terwijl je online bent.

12) Gebruik een paar real-world hacks
Niet elke voorzorgsmaatregel die u kunt nemen, is digitaal: van enkele van de grootste namen in de techniek is bekend dat ze hun webcams opnemen om nieuwsgierige blikken te weren. Waar mogelijk thuis bekabeld internet gebruiken is een andere goede (moeilijker aan te boren) en bewaar wachtwoorden of inloggegevens nergens (u maakt het te gemakkelijk voor potentiële hackers).