Categories
Articles

Intel’s Thunderbolt 4-standaard lijkt de lat hoger te leggen voor USB-C-apparaten

Intel heeft de details aangekondigd voor de aankomende Thunderbolt 4-verbindingsstandaard , die zal worden gebouwd bovenop de ook aanstaande USB4-specificatie .

De nieuwe specificatie is technisch gezien niet sneller vanuit een perspectief met maximale snelheid – net als Thunderbolt 3 ondersteunt Thunderbolt 4 een maximale snelheid tot 40 Gbps. Maar Intel brengt nog andere verbeteringen aan met de nieuwe standaard, door hoge video- en gegevensvereisten en ondersteuning voor hubs met meerdere poorten toe te voegen.

Thunderbolt 4-computers moeten ofwel twee 4K-beeldschermen of één 8K-beeldscherm ondersteunen, samen met PCIe-gegevensoverdrachtsnelheden tot 32 Gbps – allemaal het dubbele van de eerdere minimumvereisten van Thunderbolt 3. De nieuwe standaard zal ook Thunderbolt 4-docks en -monitors met maximaal vier Thunderbolt 4-poorten, maximaal twee-poorts maximale Thunderbolt 3-apparaten. Nieuwe Thunderbolt 4-computers en -kabels zijn ook compatibel met Thunderbolt 3-kabels en -accessoires.

Intel voegt ook strengere hardwarevereisten toe die het gebruik van Thunderbolt 4-laptops aangenamer zouden moeten maken. Met de nieuwe standaard zullen fabrikanten van “dunne en lichte” laptops die minder dan 100 W nodig hebben om op te laden, Thunderbolt 4-gebaseerde USB-C-oplading op ten minste één poort moeten aanbieden, en Thunderbolt 4-laptops moeten kunnen om uit de slaapstand te worden gehaald via een toetsenbord of muis die is aangesloten via een Thunderbolt-dock.

INTEL BELOOFT USB-C-VERWARRING OP TE LOSSEN – VOOR EEN PRIJS
De verbeterde specificaties komen naarmate het USB Implementers Forum (USB-IF) zich opmaakt om de standaard USB4-specificatie te lanceren, die belooft veel van de voordelen van Intel’s reeds bestaande Thunderbolt 3-standaard te brengen (zoals een overdrachtssnelheid van 40 Gbps en betere externe beeldschermondersteuning) ) volgens een open standaard die geen licentiekosten in rekening brengt.

Intel’s argument met Thunderbolt 4 lijkt hierop te antwoorden door functies te bieden die verder gaan dan gewone USB4 (zoals het bedrijf eerder had gedaan met Thunderbolt 3), en een belofte dat, in tegenstelling tot de gefragmenteerde wereld van standaard USB-C-kabels en -accessoires, alles met een Thunderbolt-poort werkt precies zoals je zou verwachten, zonder complexiteit of verwarring. (Het nadeel is natuurlijk dat Thunderbolt-kabels en -accessoires veel meer kosten dan gewone USB-C-apparaten vanwege die hogere hardwarevereisten.)

De eerste computers en accessoires met Thunderbolt 4-poorten worden naar verwachting later dit jaar gelanceerd, te beginnen met Intel’s aankomende 11e generatie Tiger Lake-processors.

Correctie: Intel zegt geen royalty- of licentiekosten in rekening te brengen voor de Thunderbolt-specificatie. Het bedrijf zegt dat dit ook in de toekomst het geval zal zijn met Thunderbolt 4. In dit artikel was oorspronkelijk en ten onrechte vermeld dat Intel licentiekosten in rekening bracht.